Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΠως συνδέεται το λάδι καρύδας με το Χασιμότο!

Η νόσος του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού. Η ασθένεια αυτή προκαλεί μαζική φλεγμονή του θυρεοειδή αδένα που έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλή παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς και σταδιακά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Χασιμότο ονομάζεται μια αυτοάνοση νόσος, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος. Αυτή η ασθένεια είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα μεταξύ της ηλικιακής ομάδας των 30 - 50. Οι γυναίκες, δυστυχώς, είναι πιο ευαίσθητες στην ασθένεια του Χασιμότο (1).

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τους πιο ισχυρούς θεραπευτές στον κόσμο των φυσικών θεραπειών. Εάν έχετε νόσο του Χασιμότο ή αλλιώς υποθυρεοειδισμό, το να συμπεριλάβετε το λάδι καρύδας στη διατροφή σας θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Το λάδι καρύδας είναι ένα κορεσμένο λίπος που αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα μέσης αλύσου. Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο είναι γνωστά ως MCTs ή τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό σας, να αυξήσουν τη βασική θερμοκρασία του σώματός σας και να προωθήσουν την απώλεια βάρους και την αύξηση της ενέργειας. Επιπλέον, πάνω από το 50% των MCTs είναι λαυρικό οξύ. Το λαυρικό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που χρησιμοποιείται από το σώμα σας για να χτίσει και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό έχουν θετική επίδραση στον θυρεοειδή αδένα (2).

Υπάρχουν μερικά άλλα όχι λιγότερο σημαντικά λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο λάδι καρύδας που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο λίπος που βοηθάει στην απώλεια βάρους και συνήθως πωλείται ως συμπλήρωμα, γνωστό ως CLA ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ. Συνήθως πωλείται σε μορφή κάψουλας μαλακής γέλης. Αυτό το "καλό" λίπους έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη μείωση του σωματικού λίπους σε αρκετές κλινικές μελέτες (3)(4).

Η άλλη ένωση είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι το ω-9 λιπαρό οξύ. Ακριβώς όπως και στο λάδι καρύδας αυτό το οξύ είναι επίσης το κύριο συστατικό που υπάρχει στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, ένα άλλο καλό λάδι για την προώθηση της υγιεινής διατροφής. Αυτό το οξύ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη), μειώνοντας ταυτόχρονα την LDL (κακή χοληστερόλη). Η κατανάλωση τουλάχιστον 4 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ανά ημέρα είναι ιδανική για τη θεραπεία του Χασιμότο (3)(4).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

  1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Hashimoto's Disease. May 2014
  2.  Babayan, V.K. Medium chain fatty acid esters and their medical and nutritional applications. J Am Oil Chem Soc, 1981, 58: 49A-51A.
  3. Thampan, P.K. 1994. Facts and Fallacies About Coconut Oil. Asian and Pacific Coconut Community, p.8
  4. Chow CK. Fatty Acids in Foods and Their Health Implications, 2nd Edition. CRC Press, 1999; pp. 17-46.

 

Πίσω →