Ως υποθυρεοειδισμός αναφέρεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής σας είναι ένα σημαντικό όργανο του σώματος και είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Ένα από τα σημάδια μιας υπολειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να είναι η πείνα. Εάν η πείνα σας είναι εκτός ελέγχου, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε το βάρος σας, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα υγείας.

Υποθυροειδισμός.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Παίζει σημαντικό ρόλο στην λήψη του ιωδίου και τη μετατροπή δύο κύριων ορμονών του θυρεοειδούς, Τ3 και Τ4 θυροξίνη. Συχνά, αυτές οι ορμόνες αναφέρονται ως TSH ή ολική ορμόνη διέγερσης. Οι ορμόνες αυτές απορροφούν το ιώδιο και συνδυάζονται με τυροσίνη για να κάνουν Τ3 και Τ4. Ολόκληρο το σώμα σας στηρίζεται στις ορμόνες Τ3 και Τ4 για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όταν το σώμα σας μειώνει την ποσότητα των ορμονών που παράγει, ο μεταβολισμός επηρεάζεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης, των ηπατικών ενζύμων και χαμηλά επίπεδα νατρίου. Αυτό μπορεί να κάνει οποιοδήποτε είδος τροφής να αποθηκεύεται ως λίπος, που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να έχετε μια αύξηση στην όρεξη, ακόμα και μετά από ένα μεγάλο γεύμα (1).

Επιδράσεις.

Εάν δεν γίνει θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Θα πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν έχετε οποιαδήποτε άλλη μορφή υποθυρεοειδισμού, όπως η νόσος του Hashimoto, υποξεία θυρεοειδίτιδα ή σιωπηλή θυρεοειδίτιδα. Η νόσος του Hashimoto είναι μια χρόνια ή συνεχή φλεγμονή του θυρεοειδούς που έχει ως αποτέλεσμα τον υποθυρεοειδισμό. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά κατά του θυρεοειδούς αδένα. Υποξεία θυρεοειδίτιδα εμφανίζεται μετά από μια λοίμωξη του αναπνευστικού και είναι προσωρινή, αλλά απαιτεί ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Η σιωπηλή θυρεοειδίτιδα είναι μια διόγκωση του θυρεοειδούς που οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό, όπου ο θυρεοειδής παράγει περίσσεια ορμονών και στη συνέχεια εναλλάσσεται σε μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Αν έχετε σιωπηλή θυρεοειδίτιδα μπορεί να δείτε τις αλλαγές στην όρεξη σας που κυμαίνονται από ακραία πείνα σε απώλεια της όρεξης (1).

Συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κόπωση, αδυναμία, εύθραυστα νύχια, χλωμό τόνο του δέρματος, βράγχος φωνής, πρησμένα χέρια, αϋπνία και αύξηση του σωματικού βάρους. Ενώ η αύξηση στην όρεξη συνδέεται συχνά με ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή, όταν τα επίπεδα της TSH είναι χαμηλά, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε μια αύξηση στην όρεξη όλη την ημέρα. Εάν έχετε δυσκολία στην κατάποση ή ο γιατρός σας πιστεύει ότι θυρεοειδής σας είναι διευρυμένος, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα για να καθοριστεί εάν είναι παρούσα μια βρογχοκήλη. Βρογχοκήλη είναι η διεύρυνση του θυρεοειδούς, όπου μπορεί να υπάρχουν οζίδια και να παρεμβαίνουν στην ομιλία και την αναπνοή (2).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

  1. Hypothytoidism.  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. March 2013. Retrieved 5 March 2016.
  2. Persani, L (Σεπτέμβριος 2012). «Κλινική αναθεώρηση: Κεντρική υποθυρεοειδισμός: παθογόνων, διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις» . Το Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (Κριτική). 97 (9): 3068-78.doi  : 10.1210 / jc.2012-1616 . PMID  22851492 .

Πίσω →