Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΠαράγοντες που βοηθάνε στην ανάκαμψη του Hashimoto.

Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για όλες τις πτυχές της υγείας μας και γι’αυτούς που πάσχουν από hashimoto είναι ακόμη πιο σημαντική μετά από τη διάγνωση αυτού του αυτοάνοσου νοσήματος, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος παράγοντας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εξίσου σημαντικοί για την βελτίωση της νόσου:

  1. Ο ύπνος!

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να μένουν μέχρι αργά το βράδυ και να αμελούν τον ύπνο τους. Το σώμα όμως δεν το αγαπά αυτό. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν κάποιος με χασιμότο κοιμάται τουλάχιστον 8-8,5 ώρες την νύχτα, οι δείκτες για την υγεία βελτιώνονται (εξετάσεις αίματος, γλυκόζη νηστείας στο αίμα, κλπ). (1)

  1. Η μείωση του στρες!

Ίσως είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να μειώσουν το άγχος τους αλλά το άγχος μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση, στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα. Πολλές φορές ακόμα και με καλή διατροφή το άγχος δεν βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών. (2)

  1. Τα συμπληρώματα!

Είναι δύσκολο να βοηθήσουν τα συμπληρώματα από μόνα τους αν δεν υπάρχει μια σωστή διατροφή και διαχείριση του άγχους. Ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπληρώματα που βοηθούν από τη στιγμή που ήταν και οι άλλοι παράγοντες ρυθμισμένοι. Κάποια συμπληρώματα είναι τα παρακάτω: το φυλλικό οξύ, τα προβιοτικά, το μουρουνέλαιο, η κορτιζόλη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D (την οποία μπορούμε να πάρουμε από τον ήλιο καθημερινά), το μαγνήσιο καθώς και βιταμίνη C. Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας πριν λάβετε το οποιοδήποτε συμπλήρωμα. (3) (4) (5) (6).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

1. Bozkurt, N. C., Karbek, B., Cakal, E., Firat, H., Ozbek, M., & Delibasi, T. (2012). The association between severity of obstructive sleep apnea and prevalence of Hashimoto’s thyroiditis. Endocrine journal59(11), 981-988.

2. Mizokami, T., Wu Li, A., El-Kaissi, S., & Wall, J. R. (2004). Stress and thyroid autoimmunity. Thyroid14(12), 1047-1055.

3. Bozkurt, N., Karbek, B., Ucan, B., Sahin, M., Cakal, E., Ozbek, M., & Delibasi, T. (2013). The association between severity of vitamin D deficiency and Hashimoto's thyroiditis. Endocrine Practice19(3), 479-484.

4. Moncayo, R., Kroiss, A., Oberwinkler, M., Karakolcu, F., Starzinger, M., Kapelari, K., ... & Moncayo, H. (2008). The role of selenium, vitamin C, and zinc in benign thyroid diseases and of selenium in malignant thyroid diseases: Low selenium levels are found in subacute and silent thyroiditis and in papillary and follicular carcinoma. BMC endocrine disorders8(1), 2.

5. Nettleton, J. A. (1995). Omega-3 fatty acids and health. InOmega-3 Fatty Acids and Health (pp. 64-76). Springer, Boston, MA.

6. Hereditary, I. H., Levels, N. T., & Fog, T. B. Home» article» Complete Guide to Boosting Thyroid Hormones and Function Naturally.

Πίσω →