Ο βέλτιστος αριθμός TSH για την επίλυση της κόπωσης

1. Η σημασία μιας βέλτιστης TSH

Η TSH σημαίνει ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, η οποία παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου σας. Η υπόφυση λέει στον θυρεοειδή σας να παράγει και να απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα σας. Ένα τεστ TSH μετρά πόση ποσότητα αυτής της ορμόνης βρίσκεται στο αίμα σας. Σε προχωρημένες περιπτώσεις Χασιμότο και πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, αυτή η εργαστηριακή εξέταση θα είναι αυξημένη.

Στην περίπτωση της νόσου του Graves και του υπερθυρεοειδισμού, η TSH θα είναι χαμηλή. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα άτομα με Χασιμότο και κεντρικό υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν φυσιολογική ένδειξη σε αυτό το τεστ.

2. Ο αντίκτυπος του χαμηλού T3

Πέρα από την TSH, συνιστάται επίσης πρόσθετη εξέταση θυρεοειδικών ορμονών.

Η τριιωδοθυρονίνη, ή Τ3, είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του μεταβολισμού μας σε λειτουργία.

 Η Τ3 είναι η κύρια «ενεργειακή» ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή. Όταν τα κύτταρά μας βλέπουν Τ3, παράγουν περισσότερη ενέργεια, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επαρκή επίπεδα ενεργού Τ3, καθώς η Τ3 οδηγεί στην ενίσχυση του μεταβολισμού και να δημιουργεί περισσότερη ενέργεια.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η ύπαρξη υψηλού επιπέδου αντίστροφης Τ3, η οποία είναι ένα μόριο που σχετίζεται με την Τ3 που μπλοκάρει τους υποδοχείς του θυρεοειδούς στα κύτταρα αντί να τους ενεργοποιεί. Όταν τα κύτταρα βλέπουν αυτό το μόριο, επιβραδύνουν την παραγωγή ενέργειας.

3. Η αναιμία μειώνει την ενέργειά

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έλλειψη σιδήρου είναι η αιτία της αναιμίας. Αλλά υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις τύποι ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν σε αναιμία και είναι κοινές σε άτομα με Χασιμότο .Αυτά είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη  Β12 και  το φυλλικό οξύ.

Β12

Η Β12 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που απαιτείται για τη σύνθεση πρωτεϊνών, την αναπαραγωγή των κυττάρων και τη φυσιολογική ανάπτυξη. Βοηθά επίσης στην παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης, που προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο και τη θετική διάθεση. Ωστόσο, μπορεί να εξαντληθεί, ειδικά σε περιόδους υψηλού στρες.Τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι μεταξύ 200-900 mg/mL. Ωστόσο, επίπεδα κάτω από 350 pg/mL είναι γνωστό ότι σχετίζονται με νευρολογικά συμπτώματα.Σε μια μελέτη σχετικά με τον επιπολασμό της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 σε ασθενείς με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, διαπιστώθηκε ότι η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς σχετίζεται επίσης με την αυτοάνοση διαταραχή κακοήθης αναιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να εξασφαλιστεί η σωστή θεραπεία, συνιστάται έλεγχος της βιταμίνης Β12 κατά την αρχική διάγνωση της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς και περιοδικά στη συνέχεια.Επιπλέον, μια έκδοση μεθυλοκοβαλαμίνης ή υδροξοκοβαλαμίνης της Β12 (αντί μιας έκδοσης κυανοκοβαλαμίνης) απορροφάται καλύτερα από τους περισσότερους.

Φερριτίνη

Η φερριτίνη είναι το όνομα που δίνεται στην αποθεματική πρωτεΐνη σιδήρου του σώματός σας. Τα «φυσιολογικά» επίπεδα φερριτίνης για τις γυναίκες είναι μεταξύ 12-150 mg/mL. Ωστόσο, στην πρακτική μου, έχω παρατηρήσει ότι το βέλτιστο επίπεδο φερριτίνης για τη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι μεταξύ 90-110 ng/mL.Η φερριτίνη είναι μια από τις πιο κοινές ανεπάρκειες σε άτομα με Χασιμότο και εκτός από την κούραση, η ανεπάρκεια φερριτίνης μπορεί επίσης να συμβάλει σε δύσπνοια, τριχόπτωση, αϋπνία, παράξενες λιγούρες για φαγητό, αυξημένα επίπεδα Τ3, και εναλλαγές διάθεσης.Ενώ η φερριτίνη είναι πιθανό να έχει ανεπάρκεια έως και στο 50 τοις εκατό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς και στο 80 τοις εκατό των γυναικών που είναι έγκυες ή που είναι πρόσφατα μετά τον τοκετό, δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων εκτός εάν έχετε υποβληθεί σε εξετάσεις έλλειψη φερριτίνης. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου/φερριτίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

Φυλλικό οξύ

Η βιταμίνη Β9 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παρουσιάζεται φυσικά ως φυλλικό οξύ, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό του DNA και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δοκιμάσετε φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, αλλά θα μπορούσατε να έχετε ανεπάρκεια στο σωστό είδος φυλλικού οξέος για το σώμα σας.

Αυτό συμβαίνει με την παραλλαγή του γονιδίου MTHFR, η οποία μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά το σώμα σας μεταβολίζει το φυλλικό οξύ. Τόσο το φυλλικό οξύ όσο και το φολικό οξύ είναι μορφές βιταμίνης Β9, που απαιτούνται για πολλές κρίσιμες σωματικές λειτουργίες.

Παρομοίως, το γονίδιο MTHFR παράγει ένα ένζυμο απαραίτητο για τη σωστή επεξεργασία της βιταμίνης Β9. Αυτό το ένζυμο είναι επίσης σημαντικό για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη, την οποία χρειάζεται το σώμα για τη σωστή μυϊκή ανάπτυξη και ενέργεια.

Όσοι μπορεί να έχουν κόπωση των επινεφριδίων, όσοι είναι συχνά σε αυξημένο στρές και όσοι έχουν γονιδιακή παραλλαγή MTHFR και υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, μπορεί να ωφεληθούν από μια ενεργοποιημένη ή μεθυλιωμένη εκδοχή του φυλλικού οξέος, κυρίως επειδή η τροφή από μόνη της δεν παρέχει επαρκή επίπεδα.

4. Ανακαλύψτε τις διατροφικές σας ευαισθησίες

Η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί από την κατάποση ενός τροφίμου στο οποίο είστε ευαίσθητοι. Οι τροφικές ευαισθησίες είναι πολύ διαφορετικές από τις τροφικές αλλεργίες και πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση. Τα άτομα με Χασιμότο συχνά παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, τη σόγια, το καλαμπόκι και τους ξηρούς καρπούς.

Η γλουτένη είναι η κύρια δραστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και η καζεΐνη είναι η κύρια δραστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ευαισθησία στα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα μας και να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως άσθμα, αρθρίτιδα, διαταραχές της διάθεσης και αυτοάνοσες διαταραχές.

5. Ισορροπήστε το σάκχαρό σας

Οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στα ενεργειακά μας επίπεδα καθώς και να προκαλέσουν άγχος. Τα άτομα με ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα θα έχουν συχνά στιγμές της ημέρας όπου αισθάνονται ιδιαίτερα κουρασμένοι, αδύναμοι ή/και ανήσυχοι, όπως «πρωινή κόπωση» ή «απογευματινή πτώση». Όσοι έχουν κόπωση των επινεφριδίων μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα.

Γι' αυτό η εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για όποιον προσπαθεί να ξεπεράσει την κούραση.

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας δίαιτας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης, στη βελτίωση της ενέργειας, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κόπωσης των επινεφριδίων, στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη μείωση της ακμής.

6. Ενισχύστε και βελτιστοποιήστε την πέψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με Χασιμότο και υποθυρεοειδισμό συχνά δεν έχουν επαρκή επίπεδα στομαχικού οξέος και μερικοί δεν παράγουν οποιδήποτε γαστρικό οξύ, καθιστώντας την πέψη των πρωτεϊνών αναποτελεσματική.

Η βηταΐνη με πεψίνη προάγει την υγιή πέψη και υποστηρίζει την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο.

 

7. Έλλειψη ηλιοφάνειας

Η έλλειψη ηλιοφάνειας μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, χορτοφαγικές/βίγκαν δίαιτες και ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με δυσαπορρόφηση λίπους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται επίσης με κόπωση, υποθυρεοειδισμό και αυτοάνοση. Μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D από τον ήλιο, ορισμένες τροφές και συμπληρώματα, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 92 τοις εκατό των ασθενών του Hashimoto στην Τουρκία είχαν έλλειψη βιταμίνης D και μια άλλη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με υψηλότερα αντισώματα του θυρεοειδούς και χειρότερη πρόγνωση της νόσου.Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τροφές όπως ο άγριος σολομός και το μουρουνέλαιο.

9. Ηπατική συμφόρηση

Η λειτουργία του ήπατος είναι να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας. Αυτές οι τοξίνες μπορεί να προέρχονται από διάφορες εξωτερικές πηγές, όπως μούχλα, ή από εσωτερικές πηγές, όπως ανισορροπία βακτηρίων ή παθογόνων του εντέρου. Οι τοξίνες προκαλόυν κορεσμό  τα ηπατικά μας ένζυμα, κάνοντάς μας να νιώθουμε κούραση.

Μερικές από τις πιο κοινές τοξίνες στο περιβάλλον περιλαμβάνουν:

  • Φυτοφάρμακα
  • Ζιζανιοκτόνα
  • Βαριά μέταλλα
  • Πρόσθετα τροφίμων
  • Φορμαλδεΰδη
  • Διαλύτες/υλικά καθαρισμού

Είναι καλή ιδέα να μειώσετε την έκθεσή σας στις τοξίνες στο περιβάλλον σας.

10. Ενισχύστε τη θειαμίνη και ενισχύστε την ενέργειά σας

Συχνά τα άτομα με Χασιμότο έχουν έλλειψη της θειαμίνης (βιταμίνη Β1).

Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πέψη των υδατανθράκων. Το σώμα μας χρειάζεται θειαμίνη για να παράγει τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), την οποία τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν για ενέργεια, και παίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Η Β1 πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα μας να αντέχει σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όμως, για να απορροφήσουμε αρκετή θειαμίνη στο σώμα μας, χρειαζόμαστε επίσης επαρκή αποθέματα Β6, Β12 και φυλλικού οξέος.

11. L-καρνιτίνη και ο θυρεοειδής

Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά στο σώμα. Βοηθά στη μεταφορά λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια όπου μπορούν να καούν και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο.

Τα επίπεδα L-καρνιτίνης μπορεί να μειωθούν στον υποθυρεοειδισμό, πιθανώς λόγω μειωμένης σύνθεσης L-καρνιτίνης ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού. Η λήψη ενός φαρμάκου για τον θυρεοειδή μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή L-καρνιτίνης, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αντίθετα, αφαιρώντας την L-καρνιτίνη από το σώμα και καταλήγοντας σε συνολική ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης για τη διαχείριση της κόπωσης σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό διαπίστωσαν ότι η L-καρνιτίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κόπωσης σε υποθυρεοειδικούς ασθενείς, ειδικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και σε όσους έχουν υποθυρεοειδισμό λόγω θυρεοειδεκτομή.

Η L-καρνιτίνη, σε συνδυασμό με την κατανάλωση δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία σωστής ισορροπίας σακχάρου στο αίμα στο σώμα. Η ισορροπία του σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κόπωση. Μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη, ιδιαίτερα σε καταστάσεις ανθεκτικές στην ινσουλίνη.

Το κόκκινο κρέας είναι η πλουσιότερη πηγή L-καρνιτίνης, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να μην τρώνε αρκετό κόκκινο κρέας για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καρνιτίνη.

Τόσο η L-καρνιτίνη όσο και η ακετυλο-L-καρνιτίνη μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων καρνιτίνης στο σώμα. Ωστόσο, κάθε φόρμα μπορεί να έχει τα δικά της συγκεκριμένα οφέλη. Η L-καρνιτίνη (2 γραμμάρια την ημέρα) έχει αναφερθεί ότι επιλύει την κόπωση που σχετίζεται με το Hashimoto και έχει επίσης βρεθεί ότι υποστηρίζει τις αντιοξειδωτικές δραστηριότητες στο σώμα, ενώ η ακετυλο-L-καρνιτίνη έχει μοναδικές ιδιότητες υποστήριξης του εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση της πνευματικής κόπωσης (και βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας) σε διάφορες μελέτες.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →