10 ενδείξεις για να δεις ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Γλουτενη

 Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσανεξία στη γλουτένη.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Υπολογίζεται ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν θα διαγνωστεί ποτέ. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει δυσανεξία στη γλουτένη.

 

Τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη: (1)

1. Πεπτικά προβλήματα, πολύ συχνά σημάδια είναι η δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας διακρίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.

2. Θυλακική Υπερκεράτωση(keratosis pilaris), (γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου», στην πίσω πλευρά των μπράτσων ). Η εμφάνιση του, κατά κύριο λόγο, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να εμφανιστεί και από ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επειδή η γλουτένη δημιουργεί δυσαπορρόφηση στο λίπος, όταν καταστραφεί το έντερο.

3. Κόπωση, μειωμένη αντίληψη ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.

4.Διάγνωση μιαςαυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

5. Νευρολογικά συμπτώματαόπως ζάλη ή αίσθημα ότι είστε εκτός ισορροπίας.

6. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.

7. Ημικρανίες

8.Η διάγνωση τηςχρόνιας κόπωσης και η ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.

9.Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στιςαρθρώσειςσας, όπως στα δάχτυλα, στα γόνατα ή στους γοφούς.

10.Θέματα διάθεσης, όπως τοάγχος,η κατάθλιψη, ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης σας.

Πώς να ελεγχθεί η δυσανεξία στη γλουτένη; 

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε «πρόβλημα με τη γλουτένη» είναι να κάνουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ! Ποιο απλά : για 2 έως 3 εβδομάδες να απέχετε από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και στη συνέχεια να τα επαναφέρετε στη διατροφή σας σιγά σιγά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γλουτένη είναι μια πολύ μεγάλη πρωτεΐνη και μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια για να καθαρίσει ο οργανισμός σας από αυτήν. Έτσι, όσο περισσότερο μπορείτε να την βγάλετε από τη διατροφή σας πριν την επανεισαγωγή της, τόσο το καλύτερο.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι, αν αισθάνεστε καλύτερα μακριά από τη γλουτένη ή αν αισθάνεστε χειρότερα όταν την επαναφέρετε στη διατροφή σας, τότε η γλουτένη είναι πιθανό να είναι πρόβλημα για εσάς. Για να πάρετε ακριβή αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να βγάλετε από την διατροφή σας 100% τη γλουτένη (2).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

  1. . Signs & Symptoms of Celiac Disease. Celiac Support Association, Inc. 2016 
  2. Kupper C (2005). "Διατροφικές οδηγίες και την εφαρμογή για την κοιλιοκάκη». Gastroenterology . 128 (4 Suppl 1): S121-7. doi : 10.1053 / j.gastro.2005.02.024 . PMID  15825119 .

 

 

Πίσω →