Οι διαταραχές του θυρεοειδούς συχνά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά μερικές φορές τα φυσικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδική κουζίνα, είναι ένα φυσικό βότανο που έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες αν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή. Πριν από τη χρήση κουρκουμά για διαταραχές του θυρεοειδούς, μιλήστε με το γιατρό σας για το αν είναι κατάλληλο και ασφαλές για σας .

Ο κουρκουμάς.

Γνωστό ως καρύκευμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στα πιάτα κάρυ, ο κουρκουμάς έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για χιλιάδες χρόνια για την ανακούφιση του πεπτικού συστήματος ή για ηπατικά προβλήματα και ασθένειες του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της καταστροφής των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Η δραστική ουσία του, η κουρκουμίνη, βοηθά στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Ωστόσο, μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την πήξη του αίματος και του διαβήτη (1).

Ο θυρεοειδής.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, και είναι στο σχήμα πεταλούδας. Είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και βοηθά στην παραγωγή ορμονών και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος. Βοηθούν στη ρύθμιση της κατανάλωσης οξυγόνου και ελέγχουν την ταχύτητα της λειτουργίας του οργάνου. προκαλώντας τον οργανισμό είτε να χρησιμοποιήσει ενέργεια πιο γρήγορα ή πιο αργά από ό, τι θα έπρεπε (2)

Ο κουρκουμάς για το θυρεοειδή.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας έχει φλεγμονή, είναι μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη νόσο του Hashimoto. Ο κουρκουμάς μπορεί να ληφθεί με ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται βρομελίνη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Συνήθως λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων, 500 mg τρεις φορές την ημέρα. Περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει σχετικά με τους ακριβείς τρόπους που είναι επωφελής για διαταραχές του θυρεοειδούς ο κουρκουμάς (3)

Εκτιμήσεις.

ο κουρκουμάς δεν προορίζεται να αντικαταστήσει οποιαδήποτε φάρμακο ή θεραπείες που έχει ορίσει ο γιατρός σας για την κατάσταση του θυρεοειδούς. Μην σταματήσετε τη θεραπεία χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Πριν από τη χρήση κουρκουμά, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να εξασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για να το χρησιμοποιήσετε και ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

  1. Vogel, H.; Pelletier, J. (1815). "Curcumin-biological and medicinal properties". Journal de Pharmacie. I: 289.
  2. Hall, John (2011). Guyton and Hall textbook of medical physiology (12th ed.). Philadelphia, Pa.: Saunders/Elsevier. ISBN 978-1-4160-4574-8.
  3. Bright JJ. Curcumin and autoimmune disease.  Adv Exp Med Biol. 2007;595:425-51.

 

Πίσω →