Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΗ Διατροφική θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση πολλών αιτιών που προκαλούν Hashimoto

Φλεγμονή: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του θυρεοειδούς αδένα, έχει ως αποτελέσμα την εμφάνιση φλεγμονής. Η φλεγμονή διαταράσσει την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς καθώς και τους ρυθμιστικούς του μηχανισμούς. Μειώνει επίσης τον αριθμό και την ευαισθησία των υποδοχέων των θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, η φλεγμονή μειώνει την μετατροπή Τ4 σε Τ3, δραστική μορφή των θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι, εάν λαμβάνετε ένα φάρμακο που παρέχει συνθετικά Τ4 και μόνο, το σώμα σας ενδέχεται στην πραγματικότητα να μην το μετατρέψει σε μια μορφή των θυρεοειδικών ορμονών που το σώμα μπορεί πραγματικά να θέσει σε χρήση. (1) Μειώστε τη συστηματική φλεγμονή, απολαμβάνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αφθονία σε τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι Chia, ο λιναρόσπορος, και οι σπόροι κάνναβης. Επίσης γλιστρήσει κουρκούμη στη διατροφή όποτε μπορείτε. Ο κουρκουμάς περιέχει το ισχυρό αντι-φλεγμονώδες αντιοξειδωτικό κουρκουμίνη. Το τσάι με κουρκουμά είναι επίσης μια νόστιμη επιλογή! (2)

Εντερική διαπερατότητα: Όταν το φράγμα του πεπτικού σωλήνα γίνεται διαπερατό στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, μεγάλα μόρια πρωτεΐνης είναι σε θέση να εισέλθουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα τοποθετεί μια άνοση απόκριση, η οποία τελικά οδηγεί στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Το άγχος, τροφικές δυσανεξίες, τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, και άλλοι παράγοντες οδηγούν στο σύνδρομο διαρροϊκού εντέρου. Χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος μπορούν επίσης να αυξήσουν την εντερική διαπερατότητα και τη φλεγμονή. (3)

Δυσανεξία στη γλουτένη: Η γλιαδίνη, το πρωτεϊνικό τμήμα της γλουτένης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη στην πραγματικότητα έχει μια μοριακή δομή που μοιάζει πολύ με αυτή του θυρεοειδούς αδένα. Όταν η γλιαδίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από ένα διαπερατό στρώμα του εντέρου, τα αντισώματα ενεργοποιούνται για την καταστροφή της. Αυτά τα αντισώματα επιτίθενται στη γλιαδίνη καθώς επίσης και στους ιστούς του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες μετά από κάθε φορά που καταναλώνεται. Μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή θα βοηθήσει να θεραπευτεί το έντερο, να υποστηρίξει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος, την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, και να μειώσει τη φλεγμονή. (4)

Μορφολογία του στομάχου: τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στη μετατροπή Τ4 σε Τ3 την ενεργό ορμόνη θυρεοειδή. Αν τα ευεργετικά βακτήρια του στομάχου είναι χαμηλά σε αριθμούς, θα υπάρξει μια σημαντικά μειωμένη μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Ενισχύστε την υγεία του πληθυσμών των βακτηρίων στο έντερο, με τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, του κεφίρ, του γάλακτος και του κεφίρ καρύδας. (5)

Το υπερβολικό βάρος και η αντίσταση στην ινσουλίνη: Η περίσσεια λίπους στο σώμα παράγει χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή. Όπως αναφέρθηκε η φλεγμονή που προκαλείται από τις χημικές ουσίες των λιποκυττάρων επηρεάζουν επίσης τη μετατροπή Τ4 σε Τ3 που εμποδίζει τη σωστή ενεργοποίηση του θυρεοειδούς. Βρείτε έναν επαγγελματία που θα σας καθοδηγήσει μέσα από μια σωστή προσέγγιση για την απώλεια βάρους. (6)

Ισορροπημένο σάκχαρο αίματος: Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι χαμηλό, τα επινεφρίδια εκκρίνουν αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης. Η κορτιζόλη προκαλεί το ήπαρ να παράγει γλυκόζη σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση, προκειμένου να φέρει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι συνηθισμένο να ταλαντεύεται ο οργανισμός από υπογλυκαιμία σε υπεργλυκαιμία, κρατώντας το σώμα σε μια κατάσταση υπερδιέγερση. Αυτό αποδυναμώνει και ερεθίζει το έντερο, τα επίπεδα ορμονών, εξαντλεί τα επινεφρίδια και μειώνει τη συνολική απόδοση του μεταβολισμού, ως αποτέλεσμα αποδυναμώνεται η λειτουργία του θυρεοειδούς περαιτέρω. Τρώτε πρωινό μέσα σε μία ώρα από την αφύπνιση. Τα γεύματα να απέχουν μεταξύ τους 3 ώστε να εξισορροπούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κρατήστε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο με αποφεύγοντας, επεξεργασμένα δημητριακά και τα αλεύρια και δίνοντας έμφαση στα φρέσκα λαχανικά, τα υγιεινά λίπη και τις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. (7) (8).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

1. Poncin, S., Gerard, A. C., Boucquey, M., Senou, M., Calderon, P. B., Knoops, B., ... & Colin, I. M. (2007). Oxidative stress in the thyroid gland: from harmlessness to hazard depending on the iodine content. Endocrinology149(1), 424-433.

2. Veit, J. (2011). Real Food Therapy Guide.

3. Soares, R. L. (2014). Irritable bowel syndrome: a clinical review.World journal of gastroenterology: WJG20(34), 12144.

4. Freeman, H. J. (2016). Endocrine manifestations in celiac disease. World Journal of Gastroenterology22(38), 8472–8479. http://doi.org/10.3748/wjg.v22.i38.8472

5. Awaisheh, S. S., Khalifeh, M. S., Al-Ruwaili, M. A., Khalil, O. M., Al-Ameri, O. H., & Al-Groom, R. (2013). Effect of supplementation of probiotics and phytosterols alone or in combination on serum and hepatic lipid profiles and thyroid hormones of hypercholesterolemic rats. Journal of dairy science,96(1), 9-15.

6. Longhi, S., & Radetti, G. (2013). Thyroid function and obesity.Journal of clinical research in pediatric endocrinology5(Suppl 1), 40.

7. Tonelli, J., Kishore, P., Lee, D. E., & Hawkins, M. (2005). The regulation of glucose effectiveness: how glucose modulates its own production. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care8(4), 450-456.

8, Korsmo‐Haugen, H. K., Brurberg, K. G., Mann, J., & Aas, A. M. (2018). Carbohydrate quantity in the dietary management of type 2 diabetes: A systematic review and meta‐analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism.

Πίσω →