Η τριχόπτωση είναι ένα οδυνηρό σύμπτωμα που βιώνουν οι γυναίκες με Hashimoto. Για τις γυναίκες, τα μαλλιά μας αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα μας!

Για τις γυναίκες, τα μαλλιά μας αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα μας!

1. Πρέπει να ελέγξετε TSH, Τ3 και Τ4.

Μερικές φορές, όταν η TSH σας είναι πολύ υψηλά στα φυσιολογικά, μπορεί να συνεχίσετε να χάνετε τα μαλλιά σας και μπορεί επίσης να στερούνται λάμψη. Αν τα μαλλιά σας μπερδεύονται εύκολα, αυτό είναι σημάδι ότι δεν λειτουργούν σωστά οι ορμόνες του θυρεοειδούς (1)

2. Σκεφτείτε τον τύπο φαρμάκων του θυρεοειδή που παίρνετε.

Τ3, η πιο ενεργή ορμόνη του θυρεοειδούς, είναι στην πραγματικότητα η ορμόνη που σας βοηθά έχετε όμορφα μαλλιά και να μεγαλώνουν. Synthroid, Levoxyl και Tirosint περιέχουν μόνο Τ4, την λιγότερο ενεργή ορμόνη. Η Τ4 πρέπει να μετατρέπεται σε Τ3 στο σώμα ... εκτός αν αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές μια προσθήκη Cytomel (ένα φάρμακο που έχει Τ3) ή αλλαγή σε ένα φάρμακο που περιέχει ένα συνδυασμό της Τ3 / Τ4 όπως Armour ή Nature-Throid ο συνδυασμός Τ4 / Τ3 μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή της λάμψης των μαλλιών σας (2)(3)

3. Η έλλειψη σιδήρου.

Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για την τριχόπτωση σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι άνθρωποι με Hashimoto συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την εξαγωγή σιδήρου από τις τροφές. Πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα φερριτίνης σας. Η φερριτίνη είναι η πρωτεΐνη αποθήκευσης του σιδήρου και είναι μια πρώιμη ένδειξη της ανεπάρκειας σιδήρου. Όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου , το σώμα μας τραβάει από τα μαλλιά, και διατηρεί για περισσότερο ζωτικές διαδικασίες (4).

4. Ισορροπήστε το σάκχαρο στο αίμα σας!

Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων και όχι αρκετές πρωτεΐνες και λίπη υψηλής βιολογικής αξίας μπορεί να σπέρνουν τον όλεθρο στην υγεία και τα μαλλιά σας! Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα ενθαρρύνουν τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 να αντιστραφεί. Αντίστροφη Τ3 είναι μια αδρανής ορμόνη που εμποδίζει τη χρησιμοποίηση από το σώμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της τριχόπτωσης (5)

5. Σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης.

Το Hashimoto πάντοτε συν-εμφανίζεται με φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή βάζει τα επινεφρίδια σε υπερπολλαπλασιασμένη ταχύτητα, καταστρέφοντας τα αποθέματα της βιοτίνη μας. Η βιοτίνη είναι μια σημαντική βιταμίνη και ελλείψεις έχει βρεθεί ότι προκαλούν τριχόπτωση (6).

6. Θα πρέπει να πάρετε αρκετά απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Λιπαρών οξέων ελλείψεις οδηγούν σε ξηρά, θαμπά, άτονα μαλλιά. Η κατανάλωση ωμέγα-3 που περιέχονται στο ψάρι, λαμβάνοντας ένα ωμέγα-6 συμπλήρωμα όπως Evening Primrose Oil, ακόμα και να κάνετε μια μάσκα μαλλιών ελαιολάδου στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της λάμψης στα μαλλιά σας (7).

7. Απαλλαγείτε από τα επεξεργασμένα προϊόντα για τα μαλλιά.

Αν και πιστεύω ότι τα υγιή μαλλιά έρχονται από μέσα, τα σαμπουάν που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και η γλουτένη μπορεί να είναι επιζήμια για το δέρμα της κεφαλής με αποτέλεσμα την φλεγμονή των θυλάκων των τριχών. Επιλέξτε ένα οργανικό σαμπουάν και conditioner (8).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

  1. Canaris GJ, Manowitz NR; Mayor G; Ridgway EC. “The Colorado Thyroid Disease Prevalence Study.” Archives of Internal Medicine 160 (2000): 526-534;
  2. J Hepatol 1996 Mar;24(3):313-9 Effects of long-term growth hormone (GH) and triiodothyronine (T3) administration on functional hepatic nitrogen clearance in normal man. Wolthers T, Grofte T, Moller N, Vilstrup H, Jorgensen JO.
  3. The American Thyroid Association, 2003, Hyperthyroidism Treatment.
  4. Gerhard Dotevall, Anders Walan. Gastric secretion of acid and intrinsic factor in patients with hyper-and-hypothyroidism. Journal of Internal Medicine.January/December 1969 . Pages 529–533
  5. Farasat T, Cheema AM, Khan MN. Hyperinsulinemia and insulin resistance is associated with low T(3)/T(4) ratio in pre diabetic euthyroid pakistani subjects.  J Diabetes Complications.  2012 Jul 11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22795338
  6. Higdon, Jane, Drake, Victoria J. and Mock, Donald. Micronutrient Information Center: Biotin. Oregon State University: Linus Pauling Institute. [Online] August 2008. [Cited: November 6, 2014.] 
  7. Caroline Le Floc'h, Ahsène Cheniti, Sophie Connétable PhD, Nathalie Piccardi PhD, Colombina Vincenzi MD, Antonella Tosti MD. Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. Journal of Cosmnetic Dermatology. 8 January 2015
  8. Abraham LS, Moreira AM, Moura LH, Dias MF. Hair care: A medical overview: Part 1. Surg Cosmet Dermatol. 2009;1:130–6.

Πίσω →