Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΕίναι ασφαλές για κατανάλωση η γλουτένη εάν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας, τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Hashimoto μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του στρες και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών αποθήκευσης, κυρίως γλουτενίνης και γλιαδίνης, που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης ως πρόσθετο σε επεξεργασμένα τρόφιμα για τη βελτίωση της υφής και της γεύσης.

Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη , πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης. Άτομα με άλλες αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί επίσης να ωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αντισώματα να επιτίθενται στον θυρεοειδή. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκονται γενετικοί, περιβαλλοντικοί και επιγενετικοί παράγοντες.

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ονομάζονται τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4), οι οποίες είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Όταν ο θυρεοειδής δέχεται επίθεση, αυτά τα επίπεδα ορμονών γίνονται πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα συχνά υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στον υποθυρεοειδισμό είναι η έλλειψη ιωδίου.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι:

  • κούραση
  • ξηρό δέρμα
  • δυσκοιλιότητα
  • αύξηση βάρους
  • δυσκαμψία της άρθρωσης
  • απώλεια μαλλιών
  • κατάθλιψη
  • μυϊκή αδυναμία
  • κακή συγκέντρωση

Μπορεί η γλουτένη να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Hashimoto;

Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπάρχουν αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Όταν κάποιος με την πάθηση τρώει γλουτένη, αυτά τα αντισώματα αντιδρούν επειδή η πρωτεϊνική δομή της γλουτένης είναι παρόμοια με τη δομή του θυρεοειδούς.

 

Πίσω →