Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΔιατροφή που επηρεάζει αρνητικά την Θυροειδίτιδα Hashimoto

Εκτός από τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την έκβαση της ασθένειας υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες τροφές που αντενδείκνυται η κατανάλωση τους. Η γλουτένη και τα βρογχοκοιλογόνα τρόφιμα φαίνεται να είναι μερικά από αυτά.

Η γλουτένη συναντάτε σε όλα τα σιτηρά οπότε συνίστατε η αποφυγή κατανάλωσης:

  • Σιταριού
  • Βρώμης (λόγω μόλυνσης στην επεξεργασία)
  • μπισκότων
  • Ζυμαρικών

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο αν και είναι αρκετά αυξημένο το κόστος τους. Εάν πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορείτε να δοκιμάσετε διατροφή με μειωμένη πρόσληψη γλουτένης ή χωρίς γλουτένη για να δείτε αν θα οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας.

Γλουτένη

Μια μελέτη το 2015 έδειξε την συσχέτιση μεταξύ η θυρεοειδίτιδας του Hashimoto και της ευαισθησίας στην γλουτένη. Η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι γενικά υπάρχει συσχέτιση μεταξύ την γλουτένης και όλων των αυτοάνοσων διαταραχών.

Εάν πάσχετε από την θυροειδίτιδα και τα συμπτώματα σας δεν παρουσιάζουν βελτίωση με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ήδη δοκιμάστε την αποφυγή κατανάλωσης τροφών που περιέχουν γλουτένη και παρατηρήστε εάν υπάρχει κάποια διαφορά στην συμπτωματολογία σας.

 

Βρογχοκηλογόνα Τρόφιμα

Τα βρογχοκηλογόνα είναι τροφές που παρεμποδίζουν την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή των ορμονών του αδένα.

Τα συναντάμε πολύ συχνά στα σταυρανθή λαχανικά όπως είναι:

  • το μπρόκολο
  • το λάχανο
  • το κουνουπίδι
  • λαχανάκια Βρυξελών

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →