Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αποφεύγονται

Γλουτένη

Το Hashimoto συμβαίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άτομα με κοιλιοκάκη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Τα μόρια της γλουτένης είναι παρόμοια με τον θυρεοειδή ιστό, και είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει το θυρεοειδή αδένα, όπως τη γλουτένη και να κάνει επιθέσεις. Αποφύγετε το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη (1).

Ασπαρτάμη

Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τον θυρεοειδή αδένα (2).

Ιωδιούχο αλάτι

Ακόμα κι αν ο θυρεοειδής αδένας εξαρτάται από το ιώδιο για την παραγωγή ορμονών, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το πάρει. Δεν είναι δυνατόν να φάτε αρκετό αλάτι για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ δόση του ιωδίου (150 mcg). Είναι επίσης κακό να καταναλώνετε ένα τέτοιο εξαιρετικά μεταποιημένο προϊόν. Το θαλασσινό αλάτι που είναι μη επεξεργασμένο και περιέχει ιχνοστοιχεία, είναι μια καλύτερη επιλογή. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗΠάντα σε σχέση με την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε ! (3)

Ακόρεστα έλαια (συμπεριλαμβανομένου του ελαίου canola)

Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στον υποθυρεοειδισμό, επειδή περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά τα οξέα που προάγουν φλεγμονές πολλές φορές, και συνήθως ταγγίσουν πριν την εμφιάλωση (4).

Γενετικά τροποποιημένη σόγια

Προκαλεί αναστάτωση για το ενδοκρινικό σύστημα, και θεωρείται τοξίνη. Η σόγια ως κύρια πηγή πρωτεΐνης δεν συνιστάται για τους πάσχοντες από hashimoto, ακόμη και μικρές ποσότητες έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές επιδράσεις στις ορμόνες (5).

Ευεργετικά τρόφιμα

Επειδή η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto μπορεί να μειώσει τις δυνατότητες του πεπτικού, είναι μια καλή ιδέα για να βοηθλησετε την πέψη να πάρετε ένζυμα και προβιοτικά και να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με επιπλέον θρεπτικά συστατικά που στερείται ο οργανισμός σας λόγω του θυρεοειδούς.

Όλα τα τρόφιμα με πολυβιταμίνες.

 • Έξτρα αντιοξειδωτικά καθημερινά.
 • Έξτρα απαραίτητα λιπαρά οξέα: Από ψάρια ή λιναρόσπορο 1.000-2.000 mg ανά ημέρα (6)
 • Έξτρα βιταμίνες Β: Είτε σε μορφή συμπληρώματος, είτε διατροφικά (7).
 • Ασβέστιο: 250-300 mg. Το ασβέστιο και το σίδηρο πρέπει να ληφθούν δύο ώρες πριν ή μετά τα φάρμακα του θυρεοειδούς, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην απορρόφηση τους (8).
 • Μαγνήσιο: 200 mg 2 φορές ημερησίως.
 • Σελήνιο: Συμπληρώματα με σελήνιο (200 mcg) για μια περίοδο 3 μηνών έχει βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά την θυρεοειδική υπεροξειδάση και βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία και τη διάθεση. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην υπερβαίνετε τα 400 mcg ημερησίως εάν είστε έγκυος! (9).
 • Ιώδιο: Αν το συμπλήρωμα δεν περιέχει 150-200 mcg ιωδίου, χρησιμοποιείστε συμπληρώματα από φύκια 2-3 g ημερησίως. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του αντισώματος.
 • Βιταμίνης D3: Είναι συχνά χαμηλή σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, και είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού και για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Πάρτε 1.000-5.000 IU ημερησίως για να αυξήσετε τα επίπεδα, αλλά οι δόσεις συντήρησης ποικίλλουν (10).
 • L-Τυροσίνη: 500 mg συνιστώνται δύο φορές ημερησίως, αλλά σπανίως τα επίπεδα αυτού του αμινοξέος είναι αρκετά χαμηλά ώστε να χρειάζονται συμπληρώματα.
 • Χρώμιο: 200 mcg ημερησίως.
 • Σίδηρος: Να λαμβάνετε σίδηρο δύο ώρες πριν ή μετά τα φάρμακα του θυρεοειδούς για να μην παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του.
 • Ψευδάργυρος: Λαμβάνετε 50 mg ημερησίως.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

.

 

 1. Collin P, Salmi J, Hällström O, Reunala T, Pasternack A. Autoimmune thyroid disorders and coeliac disease. Eur J Endocrinol 1994;130:137–40. ISSN 0804–4643.
 2. Salim Virani, MD, Cesar E. Mendoza, MD, Alexandre C. Ferreira, MD, and Eduardo de Marchena, MD. Aspartame Disease - A Possible Cause for Concomitant Graves' Disease and Pulmonary Hypertension. 2004; 31(1): 105–106.
 3. Mason JB. Vitamins, trace minerals, and other micronutrients. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman's Cecil Medicine. 24th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011:chap 225.
 4. Biochem Soc Trans. 2005. 2005 Apr;33(Pt 2):423-7.
 5. Hampl R, et. al. "Short-term effect of soy consumption on thyroid hormone levels and correlation with phytoestrogen level in healthy subjects." Endocrine Regulation. 2008 Jun;42(2-3):53-61. 
 6. Chow CK. Fatty Acids in Foods and Their Health Implications, 2nd Edition. CRC Press, 1999; pp. 17-46.
 7. Jabbar A1, Yawar A, Waseem S, Islam N, Ul Haque N, Zuberi L, Khan A, Akhter J. Vitamin B12 deficiency common in primary hypothyroidism. J Pak Med Assoc. 2008 May;58(5):258-61.
 8. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press; 2010.
 9. Qamar J, Khan MD, Carol J, Fabian MD. How I Treat Vitamin D Deficiency. J Oncol Pract. 2010;6(2):97–101. [PMC free article] [PubMed
 10. Drutel A1, Archambeaud F, Caron P. Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clin Endocrinol (Oxf). 2013 Feb;78(2):155-64.

 

Πίσω →