Η νόσος Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Αυτό το αυτοάνοσο νόσημα προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Το μαγνήσιο συχνά συνιστάται από διατροφολόγους ως ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή διάγνωση και να καθορίσετε εάν τα συμπληρώματα είναι δικαιολογημένα.

Η νόσος Hashimoto.

Η νόσος Hashimoto προσβάλλει συχνότερα γυναίκες μέσης ηλικίας. Ωστόσο, αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται επίσης και χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες. Η νόσος Hashimoto, σημαίνει φλεγμονή στο θυρεοειδή επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στα κύτταρα του θυρεοειδούς σας. Η φλεγμονή αυτή συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν χλωμό και ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα, κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, βραχνή φωνή, πρησμένο πρόσωπο, ανεξήγητη αύξηση βάρους, αυξημένη χοληστερόλη, μυϊκή δυσκαμψία και πόνοι, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία, κατάθλιψη και υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση (1).

Η σημασία του μαγνησίου.

Ο θυρεοειδής σας παράγει τις ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές ρυθμίζουν το πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Όταν ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, αυτά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι πολύ χαμηλά. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υποστήριξη του θυρεοειδούς, επειδή το σώμα σας χρειάζεται να ενεργοποιήσει την Τ4 ορμόνη σε Τ3 (2).

Συμπληρώματα και προβληματισμοί.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας, τα συμπληρώματα μαγνησίου μερικές φορές βοηθούν να ανακουφίσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της νόσου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να καθορίσει ένα σχέδιο θεραπείας για τη νόσο Hashimoto σας. Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδικές ορμόνες. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να επιδεινωθούν. Ο αρρύθμιστος υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας, της υψηλής χοληστερόλης, της αποβολής και της γέννας ενός μωρού με γενετικές ανωμαλίες. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, κώμα ή θάνατο (3).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

  1. Lee SL. Hashimoto thyroiditis. Medscape website. http://emedicine.medscape.com/article/120937-overviewExternal Link Disclaimer. Updated February 25, 2013. Accessed November 14, 2013.
  2. Abbas A, Sakr H. Effect of magnesium sulfate and thyroxine on inflammatory markers in a rat model of hypothyroidism. Can J Physiol Pharmacol. 2016;94(4):426-32. doi:10.1139/cjpp-2015-0247.
  3. Magnesium: Fact Sheet for Professionals. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements. 2016. Available at: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/.

 

Πίσω →