Υπάρχουν πολλά ισχυρά νέα φάρμακα για να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων προβλημάτων υγείας. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν, επίσης. Πάρτε την αργινίνη, για παράδειγμα. Έχει δοθεί πολλή προσοχή στην αργινίνη τον τελευταίο καιρό για τα οφέλη που προσφέρει στην καρδιά. Αυτό είναι σημαντικό, διότι, σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου. Ελλείψεις της αργινίνης είναι σπάνιες. Είναι πλούσια σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων, και το σώμα σας μπορεί να την συνθέσει. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αργινίνη είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, το φύτρο σιταριού, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά τι σημαίνει ότι η αργινίνη είναι καλή για την καρδιά και υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Γιατί χρειαζόμαστε αργινίνη;

Η αργινίνη, επίσης γνωστή ως L-αργινίνη, εμπλέκεται σε ένα αριθμό διαφορετικών λειτουργιών του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Στην επούλωση των πληγών
  • Βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα μέσω των νεφρών
  • Διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τις ορμόνες
  • Διαστέλλει και χαλαρώνει τις αρτηρίες

Ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, η αργινίνη έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή για πιθανά καρδιακή οφέλη.

Ποια είναι τα οφέλη της αργινίνης για την καρδιά;

Στο σώμα, το αμινοξύ αργινίνη μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής που βοηθά την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα για τις φραγμένες αρτηρίες, πόνο στο στήθος ή στηθάγχη και τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πώς η μακροχρόνια χρήση της αργινίνης επηρεάζει τη χοληστερόλη ή την υγεία της καρδιάς. Δεδομένου ότι η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει τις αρτηρίες να χαλαρώσουν και βελτιώνει τη ροή του αίματος, μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη στυτική δυσλειτουργία. Υπάρχουν και άλλα πιθανά οφέλη της υγείας με την αργινίνη, όπως η μείωση της πίεσης του αίματος σε μερικούς ανθρώπους και η βελτίωση από διαλείπουσες κράμπες των ποδιών. Ωστόσο, οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι αρκετά πειστικές για τους εμπειρογνώμονες για να προβούμε σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες συστάσεις. Δεν είναι όλες οι μελέτες σχετικά με αργινίνη ήταν θετικές. Μια μελέτη του 2006 έδειξε ότι η αργινίνη δεν ήταν χρήσιμη και μπορεί να είναι επιβλαβής για τη θεραπεία των καρδιακών προσβολών σε συνδυασμό με την καθιερωμένη θεραπεία.

Είναι τα συμπληρώματα διατροφής ασφαλή για την υγεία μας;

Σε κλινικές δοκιμές, η αργινίνη έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για μικρές παρενέργειες μέχρι και τρεις μήνες. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο και φούσκωμα, διάρροια, και ουρική αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιδείνωση του άσθματος. Η αργινίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα της καρδιάς και φάρμακα όπως το Viagra που θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία. Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα χωρίς να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους.

Πόση ποσότητα αργινίνης είναι απαραίτητη καθημερινά;

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που να έχει καθοριστεί για την αργινίνη, επειδή το ανθρώπινο σώμα παράγει συνήθως αρκετή. Εάν ληφθεί ως συμπλήρωμα, υψηλότερες δόσεις της αργινίνης συχνά χρειάζονται, και έως 1200 mg ανά ημέρα έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη. Πριν από τη λήψη της, να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη με το γιατρό σας.

Πίσω →