Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΤι πρέπει να γνωρίζετε για την ημικρανία και την εμμηνόπαυση

Η ημικρανία είναι ένας τύπος σοβαρού πονοκεφάλου που μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και ευαισθησία στο φως. Μπορεί να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί κατά την εμμηνόπαυση.

Η ημικρανία είναι πιο συχνή σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας με έμμηνο ρύση, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί στην περιεμμηνόπαυση, που είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση. Μια πιθανή σύνδεση μεταξύ ημικρανίας και εμμηνόπαυσης είναι ότι οι πονοκέφαλοι μπορεί να βελτιωθούν μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επιδεινωθούν.

Έρευνες αναφέρουν αύξηση 71% στον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας τις 2 ημέρες πριν από την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν ακριβώς πριν από την έναρξη της περιόδου.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία είναι κοινά μέχρι την ωορρηξία, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανία.

Οι περισσότερες μελέτες, δείχνουν ότι οι πονοκέφαλοι ημικρανίας τείνουν να βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ένα άτομο δεν βιώνει πλέον τις ορμονικές αλλαγές που κάποτε προκάλεσαν τον πόνο της ημικρανίας.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινωθούν προσωρινά κατά την περιεμμηνόπαυση, η οποία είναι η περίοδος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση κατά την οποία ένα άτομο είναι πιθανό να εμφανίσει άλλα συμπτώματα, όπως εξάψεις.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς η εμμηνόπαυση θα επηρεάσει το μοτίβο της ημικρανίας κάποιου. Μια αλλαγή στο μοτίβο της ημικρανίας που οδηγεί στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί λόγω μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της ικανότητας ενός ατόμου να μείνει έγκυος.

Η διάμεση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, αλλά μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 40 ετών ή τόσο αργά όσο και κατά τη διάρκεια των 60 ετών ενός ατόμου. Σε μερικούς ανθρώπους, η πρόωρη εμμηνόπαυση στα 20 ή στα 30 τους προκαλεί υπογονιμότητα.

Η περιεμμηνόπαυση είναι ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι περίοδοι ενός ατόμου μπορεί να γίνουν πιο ακανόνιστες. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως:

 • εξάψεις
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • επώδυνο σεξ
 • κολπική ξηρότητα
 • αλλαγές στη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη
 • αύξηση βάρους
 • αυξημένη αρτηριακή πίεση

Πολλά κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μερικά - όπως η κολπική ξηρότητα - μπορεί να παραμείνουν λόγω χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων.

Πώς μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει την ημικρανία;

Η εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους της ημικρανίας, να τους επιδεινώσει ή να μην προκαλέσει καθόλου αλλαγές. Για άτομα των οποίων οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι προκαλούν ημικρανία, η ημικρανία μπορεί να βελτιωθεί μόλις τελειώσουν.

Πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά προεμμηνοπαυσιακής, περιεμμηνοπαυσιακής και μετεμμηνοπαυσιακής κεφαλαλγίας μεταξύ ατόμων με ιστορικό ημικρανίας. Οι ερευνητές όρισαν υψηλό ποσοστό πονοκεφάλου ως 10 ή περισσότερους πονοκεφάλους το μήνα.

Βρήκαν ότι:

 • μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών συμμετεχόντων, το 8% είχε υψηλό ποσοστό πονοκεφάλου
 • μεταξύ των περιεμμηνοπαυσιακών συμμετεχόντων, το 12,2% είχε υψηλό ποσοστό κεφαλαλγίας
 • μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών συμμετεχόντων, το 12% είχε υψηλό ποσοστό πονοκεφάλου

Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι συχνά ένα έναυσμα για πιο συχνούς πονοκεφάλους σε άτομα με ιστορικό ημικρανίας.

Μπορεί η ορμονική θεραπεία να επηρεάσει την ημικρανία;

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει εμμηνοπαυσιακή ημικρανία , ειδικά όταν προκαλεί κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών. Έρευνα βρήκε υψηλότερα ποσοστά πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων ημικρανίας, μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι έρευνες αυτόν τον ισχυρισμό. Μερικές προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της ημικρανίας. Έτσι, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να είναι πρόθυμο να δοκιμάσει διάφορες θεραπείες και να παρακολουθήσει τα αποτελέσματά τους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν ορμονοθεραπεία για να διαχειριστούν άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και κολπική ξηρότητα.Οι θεραπείες χαμηλής δόσης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ημικρανία.

Πώς να αποτρέψετε ή να ανακουφίσετε τον πόνο της ημικρανίας

Ένα ευρύ φάσμα θεραπειών μπορεί να βοηθήσει με την ημικρανία, αλλά καμία θεραπεία δεν λειτουργεί για όλους. Για αυτόν τον λόγο, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστεί με διάφορες θεραπείες και να κρατήσει ένα αρχείο καταγραφής πονοκεφάλου για να παρακολουθεί τυχόν βελτιώσεις.

 

Πίσω →