Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΣύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και εμμηνόπαυση.

Είναι σύνηθες να έχετε κοιλιακή δυσφορία και αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου σας κατά την προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Τα συμπτώματα μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα των γυναικών, όμως αλλάζοντας την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους , η ποιότητα ζωής θα καλυτερέψει και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.

 

  • Τι είναι το IBS ;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει το έντερο. Πολλοί άνθρωποι έχουν πόνο στο στομάχι ή δυσφορία ή προβλήματα με το έντερο κατά καιρούς, αλλά με το ευερέθιστο έντερο (IBS) τείνουν να είναι πιο συχνά και πιο έντονα. Το IBS μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα στην πρώιμη ενήλικη ζωή, και είναι συνήθως μια μακροχρόνια κατάσταση. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά έχει συνδεθεί με γονίδια, διατροφή και λοιμώξεις και συχνά σχετίζεται με περιόδους άγχους ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με IBS. Συνήθως  έρχονται και  φεύγουν και μπορούν να διαρκέσουν για μέρες, εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά. Το πόσο διαρκούν διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Εάν έχετε ήδη IBS, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν από τις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν για κάθε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν:

• πόνοι στο στομάχι ή κράμπες

• φούσκωμα

• διάρροια

• δυσκοιλιότητα

• αίσθημα ατελούς κένωσης όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν καούρα (παλινδρόμηση οξέος) κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό είναι ένα αίσθημα καύσου στο στήθος που συμβαίνει όταν το οξύ στο στομάχι σας ανεβαίνει στον οισοφάγο σας .Δεν είναι το ίδιο με το IBS, αλλά οι διατροφικές πρακτικές που βοηθούν στο IBS συχνά βοηθούν και στην καούρα.

Τι προκαλεί συμπτώματα τύπου IBS κατά την εμμηνόπαυση;

  • Αλλαγές στις ορμόνες

Το σώμα σας, κατά την εμμηνόπαυση ,παράγει λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου σας. Η ελάττωση  των οιστρογόνων επηρεάζει επίσης και άλλες ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που έχουν ρόλο και στην πέψη.

  • Αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής

Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορούν  να προκληθούν από μια αλλαγή στη διατροφή, στα επίπεδα δραστηριότητας και στη ρουτίνα. Αν είστε κουρασμένοι και δεν έχετε κίνητρο, μπορεί να είστε λιγότερο δραστήριοι και να προτιμήσετε λόγω ευκολίας την κατανάλωση  πρόχειρου φαγητού ή επεξεργασμένων τροφίμων, το οποίο

μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

  • Αλλαγές στη διάθεση και άλλα προβλήματα εμμηνόπαυσης αυξάνουν το άγχος

Η διάθεσή σας, η υγεία και η λειτουργία του εντέρου σας είναι αλληλένδετα. Το άγχος και η κακή διάθεση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έντερό σας. Άλλα θέματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα άγχους, όπως προβλήματα στην εργασία λόγω δυσκολιών στην  μνήμης ή μεταβολές στη διάθεση.

Αντιμετώπιση

Όπως και τα συμπτώματα έτσι και η θεραπεία ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Τρώτε μικρότερα γεύματα, πιο συχνά

Εάν έχετε τάση για δυσκοιλιότητα, φροντίστε να τρώτε τακτικά και να μην παραλείπετε γεύματα, για να διατηρείτε το έντερο σε κίνηση.

Αφιερώστε χρόνο στο γεύμα σας

Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τα γεύματά σας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον – όχι εν κινήσει – το να τρώτε βιαστικά δεν θα βοηθήσει την πέψη σας.

Υγρά

Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, αλλά αποφύγετε να πίνετε πολλά υγρά όταν τρώτε, καθώς μπορεί να προκαλέσει αέρια και

δυσφορία. Περιορίστε το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά στο ελάχιστο. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν επίσης αέρια, φούσκωμα και κράμπες στο στομάχι και μπορεί να σας αφυδατώσουν , κάτι το οποίο θα προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Το τσάι μέντας είναι μια εξαιρετική υποκατάσταση για τα ανθρακούχα ποτά καθώς είναι ηρεμιστικό για το στομάχι (αν και σε μερικά άτομα μπορεί να προκαλέσει καούρα).

Μάθετε τις τροφές που σας ενοχλούν

Ορισμένες τροφές μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματά σας. Για ορισμένες γυναίκες, τα πικάντικα, λιπαρά ή πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, ενώ  για άλλους μπορεί να είναι γαλακτοκομικά τρόφιμα ή σιτάρι. Μερικά λαχανικά είναι πιο δύσκολα στην πέψη από άλλα και παράγουν περισσότερα αέρια, όπως φασόλια, κρεμμύδια, μπρόκολο, λάχανο, και κουνουπίδι. Μέλι και ορισμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν διάρροια. Το έντερό σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε συγκεκριμένες στιγμές, για παράδειγμα όταν αισθάνεστε άγχος ή καταπονημένοι. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις τροφές σε περιόδους στρες και να τις προσθέσετε ξανά μετά από αυτές τις περιόδους.

Μάθετε εάν έχετε κάποια τροφική δυσανεξία

Οι πιο συνηθισμένες είναι στο σιτάρι, τη γλουτένη και στη λακτόζη.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να δείτε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας. Σημειώστε την ώρα της ημέρας, τι τρώτε, οποιαδήποτε συμπτώματα και τη διάθεσή σας. Θα πρέπει να μπορείτε να εντοπίζετε μοτίβα με την πάροδο του χρόνου.

Δοκιμάστε μια δίαιτα χαμηλού FODMAP

Σημαίνει αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα σάκχαρα (υδατάνθρακες) που είναι δύσκολο να χωνευτούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων, λαχανικών , δημητριακών και γαλακτοκομικών.

Φυτικές ίνες

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως η βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το έντερό σας σε κίνηση.

Πάρτε πρεβιοτικά και προβιοτικά

Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να είναι σε μορφή συμπληρώματος ,γιαουρτιού, ή κεφίρ. Αυτά αυξάνουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο , το οποίο θα βοηθήσει την πέψη σας. Τα πρεβιοτικά τρόφιμα , μεταξύ των οποίων , σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, σπαράγγια, παντζάρια, βολβός μάραθου, αρακάς, , λάχανο, αγκινάρες, μήλα και σκούρα μούρα όπως τα βατόμουρα. τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο Ωστόσο, μπορεί να μην μπορείτε να ανεχτείτε όλες αυτές τις τροφές, γι' αυτό επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στο έντερό σας.

Πίσω →