Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΠως μπορεί να βοηθήσει ο λιναρόσπορος στην εμμηνόπαυση!

Καθώς φτάνετε στην εμμηνόπαυση, μπορεί να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Μεταξύ άλλων συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να θέλετε να ανακαλύψετε φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά αυτά. Υπάρχουν λοιπόν γυναίκες που έχουν βρει αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες με βότανα που βοηθούν με τα συμπτώματα. Μια από αυτές τις φυσικές θεραπείες είναι η κατανάλωση λιναρόσπορου.

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι 21 γυναίκες που κατανάλωναν 40 γραμμάρια ελαίου λιναρόσπορου καθημερινά είχαν σημαντική μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας ταχυπαλμίας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρατήρησαν ακόμη βελτιώσεις στη διάθεσή τους και στον πόνο των αρθρώσεων και των μυών. 40 γραμμάρια τεμαχισμένου λιναρόσπορου είναι περίπου 4 κουταλιές της σούπας και περιέχει περίπου 8 γραμμάρια ινών.

Ο λιναρόσπορος είναι πολύ αποτελεσματικός σαν θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, επειδή είναι ένα φυτό που περιέχει και ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες. Καθώς αναζητούνται συνεχώς μη ορμονικές προσεγγίσεις, τα βότανα θεωρούνται ως μια εύκολη εναλλακτική θεραπεία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι προστατεύουν τις καρδιακές παθήσεις και οι λιγνάνες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μελετώνται για την ικανότητά τους να αποτρέπουν τον καρκίνο. Ο λιναρόσπορος φαίνεται επίσης ότι έχει ορισμένες ιδιότητες αντι-οιστρογόνου που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πώς να τον προσθέσετε στη διατροφή σας.

Προσθέστε λιναρόσπορο σε ένα μπολ με δημητριακά, τηγανίτες ή πλιγούρι βρώμης το πρωί. Στο μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να το προσθέσετε σε γιαούρτι. Για το δείπνο, προσθέστε το σε ρύζι ή ζυμαρικά και σαλάτες. Υπάρχουν ακόμη μερικά επιδόρπια όπως μπισκότα και muffins που μπορείτε να προσθέσετε λιναρόσπορο.

Πίσω →