Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΠώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με το φαγητό

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, αν και μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απουσία εμμήνου ρύσεως για 12 διαδοχικούς μήνες. Αν και η συζήτηση γύρω από την εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο διάχυτη όσο θα έπρεπε, συχνά συνδέεται με τον αντίκτυπό της στη σωματική και συναισθηματική ευεξία, που τονίζεται από κοινά συμπτώματα όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις συζητήσεις, η κατανόηση του πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μιας γυναίκας με το φαγητό είναι συχνά ένα θέμα που παραμελείται.

 

  • Ορμονικές Αλλαγές και Όρεξη

Οι ορμόνες μας έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την όρεξή μας, μετατρέποντάς την από την έντονη πείνα στην πλήρη αδιαφορία για το φαγητό. Κατά την προεμμηνόπαυση (η μεταβατική περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση), τα επίπεδα οιστρογόνων έχουν έντονες διακυμάνσεις πριν αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται.

Επειδή τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι καταστέλλουν την όρεξη, μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα επίπεδα, μπορεί να χαθεί αυτή η ιδιότητα.

Η γκρελίνη και η λεπτίνη, ένα άλλο δίδυμο ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα, επηρεάζονται επίσης από την εμμηνόπαυση. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να φάτε, ενώ η λεπτίνη σηματοδοτεί το σώμα σας ότι είναι γεμάτο και ικανοποιημένο, επομένως οι αλλαγές σε αυτές τις ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην όρεξη, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με το φαγητό.

Μια μελέτη 40 γυναικών κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της μετάβασης στην εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι για ορισμένες γυναίκες, τα επίπεδα της γκρελίνης αυξήθηκαν ενώ τα επίπεδα λεπτίνης μειώθηκαν, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε μειωμένη αίσθηση πληρότητας.

Η εμμηνόπαυση επιφέρει επίσης αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συσχετιστεί με αυξημένη όρεξη και πιο συγκεκριμένα, αυξημένη όρεξη για τρόφιμα όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Αυτά τα ευρήματα φανερώνουν τον πιθανό αντίκτυπο που έχει η εμμηνόπαυση στη λεπτή ισορροπία μεταξύ των ορμονών της πείνας και επομένως στη ρύθμιση της όρεξης. Κατά συνέπεια, αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τα αισθήματα πείνας και πληρότητας ενός ατόμου, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική σχέση του ατόμου με το φαγητό ή να αυξήσουν την πιθανότητα υπερφαγίας.

  • Αύξηση βάρους και εικόνα σώματος

Πολλές γυναίκες ανησυχούν για την αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση λόγω αλλαγών στο σώμα και την κατανομή βάρους τους. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως η απλή γήρανση, η αλλαγή στον τρόπο ζωής, για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και οι διαφορετικές διατροφικές επιλογές, καθώς και οι ορμονικές διακυμάνσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, ειδικότερα, παίζει ρόλο στην αλλαγή της σύνθεσης του σωματικού λίπους, προκαλώντας την αποθήκευση περισσότερου λίπους γύρω από την κοιλιά. Αυτή η αλλαγή στο σχήμα μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα όπως απογοήτευση και αρνητική αντίληψη του εαυτού.Οι αδιάκοπες προσδοκίες της κοινωνίας για το σώμα των γυναικών μπορούν να περιπλέξουν περαιτέρω τη σχέση τους με το φαγητό, το βάρος και την εικόνα του σώματος.

  • Συναισθηματική διατροφή και εναλλαγές διάθεσης

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με το φαγητό και τις διατροφικές συνήθειες είναι μέσω της επίδρασής της στη διάθεση. Οι εναλλαγές της διάθεσης και το άγχος είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές όπως η συναισθηματική διατροφή, όπου το φαγητό χρησιμοποιείται ως τρόπος διαχείρισης του στρες ή των αρνητικών συναισθημάτων.

  • Εμμηνόπαυση και Διαταραχές λήψης τροφής

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα βασικό στάδιο της ζωής ή μια μεταβατική περίοδος για τις γυναίκες, μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες στρέφονται στη δίαιτα και μερικές μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή ή να δουν προηγούμενα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής επανεμφανίζονται για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή.

Εν μέσω αυτών των μεταβάσεων, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βρουν τον εαυτό τους να εμφανίζει διατροφικές διαταραχές ή να εμπλέκονται σε διαταραγμένη διατροφή ως μια άστοχη προσπάθεια να δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και ελέγχου στις αβεβαιότητες που τις περιβάλλουν.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση έρευνας σχετικά με την εικόνα του σώματος σε ενήλικες γυναίκες διαπίστωσε ότι το 56% των γυναικών θεώρησε ότι ήταν αποδεκτό να περιορίσουν την πρόσληψη τροφής για να αποτρέψουν την αύξηση βάρους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα κίνητρα πίσω από την περιοριστική διατροφή κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να συνυπάρξουν με την επιθυμία για έλεγχο του σώματος και των συναισθημάτων και όχι μόνο με βάση την επιθυμία για απώλεια βάρους.

  • Συμπέρασμα

Η εμμηνόπαυση είναι μια σωματικά και συναισθηματικά δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση της με το φαγητό.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη και τις λιγούρες, ενώ η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική εικόνα σώματος.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι η συναισθηματική διατροφική συμπεριφορά και οι διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές μπορούν να προκύψουν ως μηχανισμοί αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση της αλλαγής που φέρνει αυτή η περίοδος της ζωής.

Πίσω →