Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΠώς η διατροφή σας επηρεάζει τις ορμόνες σας κατά την εμμηνόπαυση

Πώς η διατροφή σας επηρεάζει τις ορμόνες σας κατά την εμμηνόπαυση

 

Οι ορμόνες βοηθούν στον έλεγχο σχεδόν κάθε φυσιολογικής διαδικασίας στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων:

  • του μεταβολισμού
  • του ανοσοποιητικού συστήματος
  • του εμμηνορρυσιακού κύκλου
  • της αναπαραγωγής

Μια ακριβής ορμονική ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Ορισμένες τροφές στη διατροφή σας μπορούν να αποκαταστήσουν ή να ρίξουν την ισορροπία των ορμονών σας.

Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη, ειδικά εάν είστε στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου της ζωής μιας γυναίκας, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν άβολα συμπτώματα.

1.Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα είναι η κύρια γυναικεία ορμόνη. Ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και προετοιμάζουν τη μήτρα σας για εγκυμοσύνη. Κατά την προεμμηνόπαυση, τη χρονική δηλαδή περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα οιστρογόνων σας μπορεί να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν σημαντικά. Οι διακυμάνσεις και η επακόλουθη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων οδηγούν στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Εδώ περιλαμβάνονται οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι αλλαγές στη διάθεση και οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Δεν μπορείτε να λάβετε οιστρογόνα από τη διατροφή σας. Ωστόσο, διάφορες φυτικές τροφές περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Αυτές είναι ομάδες χημικών ουσιών που δρουν ασθενώς σαν οιστρογόνα στο σώμα σας.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει!

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε ορισμένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

  • Η σόγια είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή φυτοοιστρογόνων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ένα είδος φυτοοιστρογόνου που ονομάζεται ισοφλαβόνες. Επίσης, η κατανάλωση σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και να ανακουφίσει τις εξάψεις.
  • Ο λιναρόσπορος είναι μια άλλη σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνων. Περιέχει συγκεκριμένα ένα είδος φυτοοιστρογόνου που ονομάζονται λιγνάνες.

2.Ινσουλίνη και Γλυκαγόνη

  • Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο γνωστές ορμόνες που επηρεάζονται από τη διατροφή σας. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, η γλυκόζη από αυτούς τους υδατάνθρακες ταξιδεύει στην κυκλοφορία του αίματός. Αυτό προκαλεί στο πάγκρεας σας να απελευθερώσει ινσουλίνη όπου προσκολλάται στα μόρια της γλυκόζης και τα μεταφέρει στα κύτταρά σας, για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.
  • Η γλυκαγόνη είναι μια άλλη παγκρεατική ορμόνη. Έχει το αντίθετο αποτέλεσμα της ινσουλίνης. Όταν μένετε χωρίς να φάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πάγκρεας σας απελευθερώνει γλυκαγόνη. Αυτό δίνει σήμα στο συκώτι σας να μετατρέψει το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη. Η ζάχαρη στη συνέχεια εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, όπου χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας έως ότου το σώμα σας λάβει περισσότερη τροφή. Αυτό το σύστημα φυσιολογικής ανάδρασης έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
  • Εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, το πάγκρεας σας παράγει ινσουλίνη κανονικά, αλλά οι μύες, το λίπος και τα ηπατικά σας κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά σε αυτήν. Για να αντισταθμιστεί αυτό, το πάγκρεας σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη γλυκόζη να μεταφερθεί στα κύτταρά σας. Εάν το πάγκρεας σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, συσσωρεύεται υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη ή διαβήτη.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει!

Πάνω από όλα, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ελεγχόμενη και ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος, ανεξάρτητα από το τι. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και το διαβήτη.

Τρώτε μόνο τόσες θερμίδες όσες καίτε σε μια μέρα. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως βρώμη, πίτουρο, ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, φακές και λαχανικά αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, κράκερ, μπισκότα και λευκή ζάχαρη.

Πίσω →