Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν μια γυναίκα δεν έχει εμμηνόρροια σε 12 διαδοχικούς μήνες και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος φυσικά. Αρχίζει συνήθως μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί πριν ή μετά από αυτή την ηλικιακή κλίμακα.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αέρια και αύξηση βάρους. Για τις περισσότερες γυναίκες, η ιατρική θεραπεία δεν απαιτείται στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν πρώτα να αναπτύσσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης περίπου τέσσερα χρόνια πριν από την τελευταία τους περίοδο. Τα συμπτώματα συχνά συνεχίζονται μέχρι περίπου τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας.

Ένας μικρός αριθμός γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για μια δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση και 1 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για 12 χρόνια μετά την τελευταία τους περίοδο. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι 51, αν και μπορεί να εμφανιστεί κατά μέσο όρο έως και δύο χρόνια νωρίτερα για τις γυναίκες της Αφρικής.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που βοηθούν να προσδιορίσετε πότε θα ξεκινήσετε την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και της ωοθηκικής υγείας. Η προεμμηνόπαυση εμφανίζεται πριν από την εμμηνόπαυση. Η προεμμηνόπαυση είναι μια εποχή που οι ορμόνες σας αρχίζουν να αλλάζουν κατά την προετοιμασία για την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια. Πολλές γυναίκες ξεκινούν περιμένοντας κάποια στιγμή μετά τα μέσα της δεκαετίας των 40. Άλλες γυναίκες παραλείπουν την προεμμηνόπαυση και μπαίνουν στην εμμηνόπαυση ξαφνικά.

Περίπου το 1% των γυναικών αρχίζουν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών, η οποία ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρωτογενής ωοθηκική ανεπάρκεια. Περίπου το 5% των γυναικών υφίστανται εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 45 ετών. Αυτό αναφέρεται ως πρώιμη εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης, οι εμμηνορροϊκές περίοδοι γίνονται ακανόνιστες. Οι περίοδοι μπορεί να είναι καθυστερημένες ή μπορείτε να παραλείψετε εντελώς μία ή περισσότερες περιόδους. Η εμμηνόρροια ροή μπορεί επίσης να γίνει βαρύτερη ή ελαφρύτερη. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η έλλειψη εμμηνόρροιας για ένα ολόκληρο έτος.

Η μετα-εμμηνόπαυση αναφέρεται στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

 

Πίσω →