Τα οιστρογόνα που εκκρίνονται από τις ωοθήκες κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου έχουν προστατευτική δράση στην λειτουργία του επιθηλίου του καρδιαγγειακού και στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Μετά την εμμηνόπαυση η έλλειψη οιστρογόνων ενισχύει την αύξηση των αγγείων μέσω ενδοκρινών και αυτόνομων μηχανισμών.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην μετεμμηνόπαυση έχουν 2-3 φορές συχνότερη εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος εμφάνισης ξεκινάει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Συμβαίνουν αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ, 10-15% αύξηση LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Επιπρόσθετα υπάρχει αύξηση την πίεσης μετά την εμμηνόπαυση που φαίνεται ότι οφείλετε άμεσα στις ορμονικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό και στον μεταβολικό ρυθμό που σχετίζονται με την γήρανση.

Η ευαισθησία στο νάτριο αυξάνεται κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης  οδηγώντας σε κατακράτηση υγρών και αυξάνοντας το κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες ρύθμισης του καρδιαγγειακού. Διατροφικές συστάσεις όπως φυτική πρωτεΐνη, ξηροί καρποί, ψάρια, εναλλακτικές πηγές ω-3 λιπαρών, μονοακόρεστα λιπαρά, προϊόντα ολικής αλέσεως αλλά και τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι μερικές από τις συστάσεις.

 

Πίσω →