Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΗ διατροφή παρέχει μια φυσική εναλλακτική λύση για την ομαλοποίηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται φυσιολογικά μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η ορμονική αλλαγή οδηγεί σε αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, για να μην αναφέρουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν οφέλη στον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μια ιδιαίτερη θρεπτική ουσία στα τρόφιμα, γνωστή ως φυτοοιστρογόνα μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα και έχει τη δυνατότητα να δεσμεύεται με υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα και να ασκεί πολύ ασθενέστερη επίδραση από αυτή των οιστρογόνων. Για το λόγο αυτό, τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καρδιακών παθήσεων.

Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μία γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση είναι:

  1. Εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση!

Η σοβαρότητα και η συχνότητα των εξάψεων έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται με την κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά. Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης σόγιας που απαιτείται για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Η πρωτεΐνη σόγιας περιέχει φυτοοιστρογόνα και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως σάλτσα σόγιας, τοφου, γάλα σόγιας, αλεύρι σόγιας και φυτικές πρωτεΐνες με βάση τη σόγια. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε φυτοοιστρογόνα από το λάχανο άλλα και τα όσπρια, το λινάρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως και ο λυκίσκος.

  1. Αύξηση βάρους!

Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορούν αυξήσουν το λίπος γύρω από την κοιλιά σας αλλά και στους γοφούς και τους μηρούς. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μέρος όπου το σώμα σας θέλει να αποθηκεύσει λίπος, αλλά μπορείτε να περιορίσετε το βάρος που θα αποκτήσετε αποκτάται. Η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας με την ηλικία και οι ενδεχόμενες δραματικές αλλαγές στις εργασιακές και οικογενειακές συνθήκες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μακροπρόθεσμα, οι γυναίκες που έκοψαν τα γλυκά, τα αναψυκτικά, το τυρί και το κρέας και έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά μαζί με γυμναστική είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο βάρος τους.

  1. Οστεοπόρωση!

Η απώλεια της οστικής μάζας μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Εξαιτίας αυτού, οι ανάγκες σε ασβέστιο μετά την ηλικία των 50 ετών αυξάνονται σημαντικά σε τουλάχιστον 4 μερίδες γαλακτοκομικών ή πλούσιων σε ασβέστιο τροφών κάθε μέρα. Τα φυτοοιστρογόνα συνιστώνται επίσης για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα τρόφιμα και ένα σχέδιο διατροφής σας εξασφαλίζει ότι ικανοποιείτε τις καθημερινές σας ανάγκες σε ασβέστιο.

  1. Καρδιακές παθήσεις!

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης όταν αντικαθιστά την πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας στη διατροφή. Η πρωτεΐνη σόγιας από τα τρόφιμα συνιστάται έναντι των συμπληρωμάτων ισοφλαβονών και μπορεί να βρεθεί σε τόφου, γάλα σόγιας και σόγια. Έχει επίσης οφέλη για την καρδιά και τη συνολική υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

  1. Καρκίνο!

Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα τρόφιμα σόγιας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του στομάχου. Ενώ μπορεί να έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα, υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι τα φυτοοιστρογόνα θα μπορούσαν να διεγείρουν την ανάπτυξη των υφιστάμενων ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού πρέπει να είναι προσεκτικές όταν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσια σε σόγια ή συμπληρώματα με φυτοοιστρογόνα.

Πίσω →