Αν και μπορεί να μην πιστεύετε ότι η εμμηνόπαυση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέονται, η διακύμανση των ορμονών του φύλου μπορεί συχνά να προκαλέσει καταστροφή στην εσωτερική λειτουργία του εντέρου σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η υγεία του εντέρου σας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τα εντερικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης λιγότερο αγχωτικά.

 • Η εμμηνόπαυση προκαλεί σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Ενώ η ίδια η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι διακυμάνσεις στις ορμόνες των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα στις γυναίκες. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση του κοιλιακού πόνου και της δυσφορίας κατά την εμμηνόπαυση, ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στο παρελθόν.

Η εμμηνόπαυση είναι το αποτέλεσμα της πτώσης των ορμονών του φύλου(οιστρογόνα και προγεστερόνη) που οδηγεί σε μείωση των ωαρίων που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες. Οι συχνές παρενέργειες της εμμηνόπαυσης είναι:

 • Εξάψεις/νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Κούραση
 • Απώλεια μηνιαίων περιόδων

Αν και αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μια αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου εμφανίζεται επίσης συχνά. Είναι ενδιαφέρον ότι τα συμπτώματα του εντέρου που αντιμετωπίζετε κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται γύρω από τη μηνιαία εμμηνόπαυση, πριν από την εμμηνόπαυση όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται ως μέρος του μηνιαίου κύκλου σας.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η εμμηνόπαυση επιδεινώνει ή αλλάζει τα τακτικά σας συμπτώματα. Ακόμη και άτομα  χωρίς προηγούμενη διάγνωση αναφέρουν πεπτικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση.

 • Η επίδραση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στην πέψη

Η πτώση των ορμονών αναγκάζει το έντερο, και το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του, να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα διατηρούν τους μύες του εντέρου να λειτουργούν ομαλά και με συνέπεια για να εξασφαλίσουν ότι η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος με υγιή ρυθμό.

1. Αυξημένη δυσκοιλιότητα και/ή διάρροια

Όταν τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μειώνονται, ο χρόνος διέλευσης της πέψης σας επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και στη συνέχεια διάρροια. Όσο πιο γρήγορα το σώμα σας επεξεργάζεται τα απόβλητα τόσο περισσότερο νερό συγκρατεί και τα κόπρανα μπορεί να είναι μαλακά. Όσο πιο αργά επεξεργάζεται τα απόβλητα, τόσο περισσότερο νερό απορροφά το σώμα, καθιστώντας τα κόπρανα πιο σκληρά. Αυτά είναι συχνά συμπτώματα σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

2. Αλλαγές στην παραγωγή οξέος στομάχου και χολής

Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να παράγει στομαχικά οξέα και χολή. Επιπλέον, καθώς μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων, αυξάνεται η κορτιζόλη και η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του πεπτικού συστήματος.

Το οξύ του στομάχου βοηθά στη διάσπαση της τροφής στο στομάχι σας, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και να ταξιδέψει μέσω του πεπτικού σωλήνα. Οι ανισορροπίες του γαστρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως καούρα ή παλινδρόμηση οξέος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Ένα άλλο πεπτικό υγρό που χρειάζεται για την πέψη είναι η χολή, η οποία παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η μείωση των επιπέδων προγεστερόνης και των οιστρογόνων, όπως παρατηρούνται στην εμμηνόπαυση, έχουν συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα χολής. Εάν το συκώτι δεν παράγει αρκετή χολή για να διασπάσει τα τρόφιμα, τα αποθέματα στη χοληδόχο κύστη εξαντλούνται και τα λίπη δεν μπορούν να αφομοιωθούν σωστά, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να απορροφήσει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

3.Αυξημένη ναυτία

Ένα άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα ανησυχίας για το έντερο που προέρχεται από την εμμηνόπαυση είναι η ναυτία. Αν και η ακριβής αιτία της ναυτίας κατά την εμμηνόπαυση είναι άγνωστη, είναι γενικά κατανοητό ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών παίζουν ρόλο, παρόμοιο με αυτό που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 • Πώς να ηρεμήσετε το έντερο σας κατά την εμμηνόπαυση

Εκτός από το να μιλήσετε με το γιατρό σας, υπάρχουν μερικές απλές αλλαγές που  μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του εντέρου που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως:

 1. Τρώγοντας μικρότερα γεύματα: Μικρότερες μερίδες, που καταναλώνονται αργά, μπορεί να βοηθήσουν. Προσπαθήστε να μασάτε το φαγητό σας αργά.
 2. Μείωση των λιπαρών τροφών: Καθώς η εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσει την ποσότητα της χολής που παράγει το σώμα, πάρα πολλά λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα μπορεί να εμποδίσουν την πεπτική διαδικασία.
 3. Άσκηση: Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το πεπτικό σας σύστημα σε κίνηση και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Δοκιμάστε το περπάτημα, το κολύμπι ή τη γιόγκα για μια ήπια επιλογή άσκησης.
 4. Καταπολέμηση του στρες: Το στρες μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του εντέρου. Έτσι, εάν αισθάνεστε άγχος, προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο σε κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε .

 

Πίσω →