Η εμμηνόπαυση είναι μέρος της ζωής όλων των γυναικών και δημιουργεί συμπτώματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν πολλές φορές. Οι γυναίκες μπορεί να δουν μια αύξηση στις αλλαγές του εντέρου, προκαλώντας δυσφορία. Αν και οι αλλαγές του εντέρου είναι κοινές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, η διατήρηση υγιεινών συνηθειών αποτελεί μέρος της διαχείρισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

  • Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στη γυναίκα καθώς μεγαλώνει και η ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα της μειώνεται, προκαλώντας την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να είναι ακανόνιστοι για μήνες ή και χρόνια πριν ολοκληρωθεί η εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αραίωση μαλλιών, εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Οι αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου είναι ένα συχνό παράπονο για πολλές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

  • Παχύ έντερο

Το παχύ έντερο, εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες. Μετά την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο στομάχι και το λεπτό έντερο, τα υπολείμματα μετακινούνται στο παχύ έντερο, όπου μετατρέπονται σε κόπρανα για αποβολή. Καθώς τα απόβλητα κινούνται μέσω του εντέρου, οι βιταμίνες και το νερό απορροφώνται.

  • Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες που υποφέρουν από άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί να καταναλώνουν περισσότερα γεύματα για να μειώσουν το στρες και οι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τα συμπληρώματα βιταμινών ή τα βοηθήματα ύπνου, μπορεί να έχουν την δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια. Η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με την ύπαρξη λιγότερων από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, την παρουσία σκληρών κοπράνων και την καταπόνηση ή τη δυσκολία κατά την κινητικότητα του εντέρου.

  • Αέρια

Μερικές γυναίκες ταλαιπωρούνται από αυξημένη δυσφορία που σχετίζεται με πόνο λόγω αερίων και μετεωρισμό. Το αέριο εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διάσπασης της τροφής κατά τη διαδικασία της πέψης. Ορισμένα τρόφιμα παράγουν περισσότερα αέρια από άλλα, όπως το μπρόκολο, τα φασόλια και το λάχανο. Μερικές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή για να αισθάνονται καλύτερα και να αυξάνουν την καθημερινή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, προκαλώντας αέρια και δυσφορία. Η μείωση των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση συνδέεται επίσης με αυξημένα αέρια, φούσκωμα και μετεωρισμό.

  • Πρόληψη/Αντιμετώπιση

Η πρόληψη των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις αλλαγές του εντέρου κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, την τακτική άσκηση και την κατανάλωση άφθονου νερού. Η κατανάλωση 8 έως 10 ποτηριών νερού καθημερινά υποστηρίζει τη λειτουργία του εντέρου και μειώνει τη δυσκοιλιότητα.

 

Πίσω →