Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΕμμηνόπαυσηΑύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση

Στην εμμηνόπαυση, η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Οι γυναίκες, που είχαν πριν πρόβλημα με το βάρος τους, θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να χάσουν το επιπλέον βάρος που προέρχεται από την εμμηνόπαυση.

Αντίθετα, οι γυναίκες που έχουν διατηρήσει το βάρος τους όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να κρατήσουν τα κιλά μακριά. Ως εκ τούτου, η εμμηνόπαυση και η διατροφή πάνε χέρι-χέρι, και αυτό είναι ακριβώς άλλη μια προσαρμογή που μια γυναίκα πρέπει να κάνει όταν έρχεται αντιμέτωπη με την εμμηνόπαυση.

 Η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση οφείλετε σε πολλούς λόγους και στον συνδυασμό τους. Αυτοί είναι:

  • η διακύμανση στο επίπεδο ορμονών μιας γυναίκας είναι η αιτία για την αύξηση του σωματικού βάρους,
  • στην αύξηση της ηλικίας, 
  • τη μείωση της μυϊκής μάζας,
  • στη μείωση του μεταβολισμού.

 Το κλειδί για τη διατήρηση του βάρους, σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μιας γυναίκας, είναι μέσα από ένα συνδυασμό Δίαιτας - Σωστής Διατροφής και Άσκησης. Για να έχει αποτελέσματα μια γυναίκα στη μείωση του βάρους της θα πρέπει να αρχίσει τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της προεμμηνοπαυσιακής περιόδου.

 Έχει αποδειχτεί ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, μια γυναίκα χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο από τις ποιο νέες . Οι γιατροί συστήνουν 1200-1500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα βιταμίνης D. Επειδή η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται και τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα , η βιταμίνη D είναι ένα προληπτικό μέτρο για να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης , η οποία μπορεί να συμβεί μετά από την εμμηνόπαυση . Οι βιταμίνες C και Β12 είναι επίσης βασικά συστατικά που θα πρέπει να ενσωματωθούν στη διατροφή μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση .

Συνιστάται η πρόσληψη λίπους να είναι λιγότερο από 30 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων σας. Αυτό μπορείτε να το πετυχετε καταναλώνοντας τροφές χαμηλές σε λιπαρά, με μειωμένα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Τρώτε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως δημητριακά, ιδίως εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και β-καροτένιο. Άτομα όλων των ηλικιών πρέπει να καταναλώνουν 20 - 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά με επεξεργασμένη ζάχαρη, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν κενές θερμίδες και να προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους. Αποφύγετε το αλάτι και καπνιστά τρόφιμα, όπως τα λουκάνικα, καπνιστό ψάρι, ζαμπόν, μπέικον και τα χοτ-ντογκ. Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τη γήρανση των γυναικών και αυξημένη κατακράτηση υγρών.

Η τακτική άσκηση όχι μόνο ωφελεί την καρδιά και τα οστά και βοηθά στη ρύθμιση του βάρους, αλλά μπορεί να ανυψώσει τη διάθεση ενός ατόμου και να δημιουργήσει μια αίσθηση ισορροπίας. Αντίθετα, οι γυναίκες που είναι σωματικά αδρανείς είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στεφανιαία καρδιακή νόσο, παχυσαρκία, υψηλή πίεση αίματος, διαβήτη, και οστεοπόρωση.

Η δίαιτα και οι καλές συνήθειες διατροφής είναι σημαντικές όταν είμαστε νέοι , αυτά γίνονται ζωτικής σημασίας της καλής υγείας όταν φτάνουμε στην εμμηνόπαυση . Αν και μπορεί να φαίνεται ότι ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ , απαραίτητο ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Διατηρείτε σωστή Διατροφή ΓΙΑ ΝΑ απολαύσετε αυτή ΤΗΝ συγκεκριμένη Χρονική ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗ Ζωή σας. Αν δεν είχατε ποτέ την επιθυμία για άσκηση πιο πριν , τώρα είναι η ώρα για να την ξεκινήσετε. Τώρα που είστε πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στο σώμα σας . Σκεφτείτε το σαν μια ακόμη ρύθμιση που έχετε να κάνετε για να απολαύσετε πλήρως τη ζωή σας .

Πίσω →