Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Εμμηνόπαυση6 τρόποι με τους οποίους ο κουρκουμάς βοηθάει στην εμμηνόπαυση!

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της.

Εμφανίζεται στη μέση ηλικία της γυναίκας που κυμαίνεται από τα τέλη των 40 έως τις αρχές της δεκαετίας των 50. Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση που συμβαίνει σε χρονικό διάστημα 4 έως 5 ετών. Περιλαμβάνει ορμονικές αλλαγές και μειωμένη δραστηριότητα των ωοθηκών.

Ακανόνιστη έμμηνο ρύση, εξάψεις, αίσθημα αυξημένων παλμών, φαγούρα και συρρίκνωση των γεννητικών περιοχών (κολπική ατροφία), συχνή ούρηση και κόπωση είναι τα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια ασθένεια και ως εκ τούτου δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί κανείς να αναζητήσει τρόπους για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι θετικές επιδράσεις του κουρκουμά στην εμμηνόπαυση.

  1. Ο κουρκουμάς σαν ένα φυτοοιστρογόνο!

Τα φυτοοιστρογόνα είναι μεταβολίτες φυτών που μιμούνται ή τροποποιούν την δραστηριότητα των οιστρογόνων του σώματος.

Συμπληρώματα με φυτοοιστρογόνα προτείνονται συχνά ως εναλλακτική λύση για θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης. Ο κουρκουμάς είναι ένα δοκιμασμένο φυτοοιστρογόνο. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, όπως εξάψεις, διαταραχές ύπνου, κολπική ξηρότητα, πόνο στις αρθρώσεις, μεταβολές στη διάθεση, μειωμένη οστική πυκνότητα, καρδιαγγειακή νόσο κλπ

Ο κουρκουμάς μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος σε αυτές τις ασθένειες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αυξήσει και την ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου!

Ο κουρκουμάς έχει σημαντική αναλγητική ισχύ σε σύγκριση με τα κοινά παυσίπονα. Η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική στη βελτίωση του μετεγχειρητικού πόνου και της κόπωσης, επιδεικνύοντας έτσι την αντι-φλεγμονώδη και αναλγητική δράση της. Αυτή η ιδιότητα του κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, των πόνων στις αρθρώσεις ή του μυϊκού πόνου που προκαλείται από την εμμηνόπαυση.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στις εξάψεις!

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που επηρεάζουν το 75% των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Είναι ένα αίσθημα έντονης θερμότητας με εφίδρωση και ταχυκαρδία. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων λέγεται ότι είναι υπεύθυνα για αυτό το σύμπτωμα. Μια πειραματική μελέτη που διεξήχθη σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανέφεραν ότι η εμμηνόπαυση και οι εξάψεις επιφέρουν βιοχημικές αλλαγές, όπως η μειωμένη αντιοξειδωτική δράση.

  1. Μπορεί να λειτουργήσει σαν αντικαταθλιπτικό!

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι πολύ κοινά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Παραδόξως τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και η κατάθλιψη έχουν μικρή ή καμία σχέση.

Ερευνητές έχουν αναλύσει και επιβεβαιώσει ότι οι παράγοντες όπως, διαταραχή ύπνου, στρες και η παρουσία εξάψεων σχετίζονται με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί για την αντικαταθλιπτική δράση του. Η κουρκουμίνη είναι επίσης αποτελεσματική στον έλεγχο του άγχους.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στις κολπικές μολύνσεις!

Η μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και η ατροφία του κόλπου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των γυναικών σε κολπικές μολύνσεις. Αυτές οι λοιμώξεις χαρακτηρίζονται από κολπικές εκκρίσεις, πόνο και κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ο κουρκουμάς είναι ένας φυσικός αντι-μικροβιακός παράγοντας.

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει συνεργική δράση με τα αντιβιοτικά, όταν πρόκειται για καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Μια κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 32 ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα των 24-62 ετών, οι οποίοι έπασχαν από κολπίτιδα. Υποβλήθηκαν σε αγωγή με ένα φυτικό τοπικό σκεύασμα για 2 εβδομάδες και τα εκχυλίσματα κουρκουμά ήταν ένα από τα κύρια συστατικά. Εντός 14 ημερών θεραπείας εμφάνισαν ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα.

  1. Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία!

Η μειωμένη ανοσία είναι ένα θέμα ανησυχίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε μειωμένη ανοσία και αυξάνουν την ευπάθεια σε αυτοάνοσες ασθένειες. Αυτό αυξάνει την συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κουρκουμίνη έχει ανοσορυθμιστικές ιδιότητες: Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, την μετανάστευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, και την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών χημικών, τα οποία εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του εξασθενημένου ανοσοποιητικού που οδηγεί στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νόσων.

Πίσω →