Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Εμμηνόπαυση6 απλοί τρόποι αντιμετώπισης της κατακράτησης

Η κατακράτηση νερού συμβαίνει όταν η περίσσεια του υγρού συσσωρεύεται στο εσωτερικό του σώματος. Είναι επίσης γνωστή ως κατακράτηση υγρών ή οίδημα. Η κατακράτηση νερού συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς και τις κοιλότητες. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σοβαροί. Ορισμένες γυναίκες, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από τη μηνιαία περίοδο. Παρακάτω αναφέρονται 6 τρόποι.

  1. Καταναλώστε λιγότερο αλάτι.

Το αλάτι φτιάχνεται από νάτριο και χλώριο. Το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα και βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων. Εάν τρώτε συχνά γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως πολλές επεξεργασμένες τροφές, το σώμα σας μπορεί να κατακρατά νερό. Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές για τη μείωση της κατακράτησης νερού είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου.

Συμπέρασμα: Το νάτριο μπορεί να δεσμεύει νερό και η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.

  1. Αυξήστε την κατανάλωση μαγνησίου:

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι 200 mg μαγνησίου ανά ημέρα μειώνουν την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το μαγνήσιο διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα.

  1. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6:

Η βιταμίνη Β6 είναι μια ομάδα βιταμινών. Είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν επίσης πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, τα καρύδια και το κρέας.

  1. Καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο:

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες. Φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης νερού με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  1. Δοκιμάστε τη πρόσληψη ραδικιών:

Τα ραδίκια είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως φυσικό διουρητικό. Τα φυσικά διουρητικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης νερού, κάνοντάς μας να αποβάλλουμε ούρα πιο συχνά.

  1. Αποφύγετε τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες:

Η κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων οδηγεί σε ταχείες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το σώμα να διατηρεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας την επανα-απορρόφηση του νατρίου στα νεφρά. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη ποσότητα υγρού μέσα στο σώμα. Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι τα μεταποιημένα σάκχαρα και οι σπόροι, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη και το λευκό αλεύρι.

Πίσω →