Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Εμμηνόπαυση5 τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα μετά το φαγητό κατά την εμμηνόπαυση!

Το φούσκωμα του στομάχου μετά το φαγητό μπορεί να είναι ενοχλητικό και ερεθιστικό. Σε μερικές περιπτώσεις το πρήξιμο μπορεί να είναι αισθητό σε άλλους, και έτσι να αισθάνεστε μειονεκτικά απέναντι σε άλλους.

 Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στις ορμόνες της γυναίκας οι οποίες είναι πιθανόν να προκαλούν κατακρατήσεις και άλλες αλλαγές. Παρακάτω είναι 5 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα μετά το φαγητό και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

  1. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως!

Τα προϊόντα ολικής είναι τρόφιμα που δεν είναι απαγορευτικά στη διατροφή καθώς το υψηλό περιεχόμενο τους σε ίνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, επειδή οι ίνες είναι αβέβαιοι υδατάνθρακας, ξαφνικά η αύξηση του ποσού που καταναλώνετε μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα ινών στη διατροφή σας και να πίνετε άφθονο νερό ταυτόχρονα. Το νερό είναι απαραίτητο επειδή απορροφάται από την ίνα, η οποία με τη σειρά της διευκολύνει την κίνηση του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα μετά το φαγητό.

  1. Το αλάτι!

Το φούσκωμα μετά το φαγητό, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτέλεσμα κατακράτησης νερού. Το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά, προκαλώντας πρήξιμο στην κοιλιά μετά το φαγητό. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα με την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και να μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό.

  1. Τα γαλακτοκομικά!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι μια κρυφή αιτία εντερικής δυσφορίας και κάνουν πολλούς ανθρώπους να βιώνουν φούσκωμα μετά το φαγητό. Ενώ ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικά για τη διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι σοφότερο να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, ή να στραφούν σε προϊόντα χωρίς λακτόζη. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν τα γαλακτοκομικά είναι η αιτία για το φούσκωμα είναι να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας για δύο έως τρεις εβδομάδες και να δείτε αν το φούσκωμα σας βελτιώνεται.

  1. Οι γλυκαντικές ουσίες!

Η σορβιτόλη, μια αλκοόλη σακχάρου που χρησιμοποιείται για να γλυκάνει πολλά τρόφιμα, δεν μπορεί να αφομοιωθεί από πολλούς ανθρώπους. Ομοίως, η φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να την χωνέψετε. Όταν το σώμα σας δυσκολεύεται στην πέψη, δημιουργεί μια ασυνήθιστη ποσότητα αερίου που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα αμέσως μετά το φαγητό. Για να αποφύγετε αυτό το θέμα, προσπαθήστε να περιορίσετε το ποσό των γλυκαντικών ουσιών που καταναλώνετε.

  1. Τα όσπρια!

Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια είναι γνωστό ότι κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πρήξιμο μετά την κατανάλωση τους. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά και δεν θα πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς από τη διατροφή σας καθώς περιέχουν ένα σάκχαρο που ονομάζεται ραφινόζη. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα που τρώτε από τη διατροφή σας αντί να τα κόψετε εντελώς.

Πίσω →