Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Εμμηνόπαυση4 απαραίτητες βιταμίνες-μέταλλα κατά την εμμηνόπαυση

Ασβέστιο

Η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα μόλις πέσουν τα επίπεδα ορμονών κατά την εμμηνόπαυση. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο. Οι γυναίκες κάτω των 51 ετών χρειάζονται 1.000mg ασβεστίου την ημέρα. Οι γυναίκες 51 ετών και άνω χρειάζονται 1.200mg ημερησίως. Συνεπώς, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και εντάξτε τα στην καθημερινότητα σας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική με το ασβέστιο για την υγεία των οστών. Χωρίς βιταμίνη D, το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 600 IU ημερησίως. Όσοι είναι 71 και άνω χρειάζονται 800 IU την ημέρα. Η βιταμίνη D βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα, αλλά μπορείτε να την απορροφήσετε και μέσω της έκθεσης σας στον ήλιο.

Βιταμινή Β6

Η βιταμίνη Β-6 συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση εγκεφαλικών σημάτων. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, τα επίπεδα σεροτονίνης μειώνονται. Η διακύμανση των επιπέδων σεροτονίνης μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις διακυμάνσεις της διάθεσης και στην κατάθλιψη, που είναι συχνές στην εμμηνόπαυση. Για γυναίκες από 19-50 ετών απαιτούνται 1,3mg Β6 ημερισίως, ενώ για τις γυναίκες άνω των 50 ετών απαιτούνται 1,5mg. Η λήψη επαρκούς ποσότητας Β-6 κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, δηλαδή την απώλεια ενέργειας και την κατάθλιψη.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα στο σώμα. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Το στρες μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιακής νόσου και αύξηση βάρους, καταστάσεις κοινές για την εμμηνόπαυση.
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, μειώνει το οξειδωτικό στρες και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Πίσω →