Τι είναι το λεμφικό σύστημα;

Το λεμφικό σύστημα είναι το «σύστημα αποχέτευσης» του σώματός μας. Διατηρεί τα επίπεδα υγρών στους ιστούς του σώματός μας αφαιρώντας όλα τα υγρά που διαρρέουν από τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Το λεμφικό σύστημα είναι σημαντικό για τη βέλτιστη λειτουργία των γενικών και ειδικών ανοσολογικών μας αποκρίσεων. Οι λεμφαδένες παρακολουθούν τη λέμφο που ρέει μέσα τους και παράγουν κύτταρα και αντισώματα που προστατεύουν το σώμα μας από μολύνσεις και ασθένειες.

Ο σπλήνας είναι λεμφικό όργανο που παρακολουθεί το αίμα και ανιχνεύει και ανταποκρίνεται σε παθογόνα και κακοήθη κύτταρα.

Το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιπών από το έντερο. Όταν το λεμφικό σύστημα δεν έχει διαμορφωθεί καλά ή έχει υποστεί βλάβη από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή βλάβη ιστού, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο ενός μέρους του σώματος (συνηθέστερα των ποδιών ή των χεριών). Όταν αυτό το οίδημα διαρκεί περισσότερο από περίπου τρεις μήνες ονομάζεται λεμφοίδημα.

Όταν δεν λειτουργεί καλά το λεμφικό σύστημα μπορεί να παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, τη νόσο του Crohn και άλλες διαταραχές.

Ένα συμφορημένο λεμφικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες και χρόνιες ασθένειες που προέρχονται από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια απόφραξη στην αποστράγγιση της λέμφου μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση τοξινών που το σώμα προσπαθεί αρχικά να αποβάλει. Ίσως τα συμπτώματα δυσκαμψίας του σώματος, πονοκέφαλοι, φουσκώματα, δερματικά προβλήματα και κρύα άκρα να είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ενός υποτονικού λεμφικού συστήματος που χρειάζεται βελτίωση.

Διατροφική αντιμετώπιση
Η υγιεινή διατροφή, βασισμένη σε υγιή λίπη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητη για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παθογόνα δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αλκαλικά περιβάλλοντα, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και λιπών που υποστηρίζουν τα υγιή κύτταρα απολύτως απαραίτητη.

Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι μερικές από τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις τροφές. Μπορείτε να φάτε βατόμουρα, σμέουρα και κεράσια, κόκκινα λαχανικά, ειδικά παντζάρια.
Η διατήρηση ενός υγιούς γαστρεντερικού σωλήνα όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενυδάτωση
Το λεμφικό σύστημα αποτελείται κυρίως από νερό και πρέπει να ενυδατώνεται για να λειτουργεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Η κατανάλωση καθαρού ή μεταλλικού νερού και νερού με αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα, όπως το νερό με λεμόνι, είναι μια εξαιρετική στρατηγική αποτοξίνωσης και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
 Αυτή η διαδικασία διεγείρει το λεμφικό σύστημα να ρέει ρευστά και ανακουφίζει από τη συμφόρηση και τα συμπτώματα ενός υποτονικού ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Πίσω →