Το ιχθυέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής για πολλές γενιές. Περιέχει πολυάριθμα βασικά θρεπτικά συστατικά, ειδικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη D στο ιχθυέλαιο απορροφάται καλά από το σώμα. Οι κύριες ανησυχίες σχετικά με τη συμπλήρωση με ιχθυέλαιο είναι μια πιθανότητα τοξικότητας της βιταμίνης Α και μείωσης της βιταμίνης Ε. Επιπλέον, μπορεί να παρεμβαίνει ή να αλληλεπιδρά με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το καταναλώσετε.

Το ιχθυέλαιο προέρχεται από τα λίπη και το συκώτι των ψαριών, όπως ο γάδος, ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες. Ειδικά το λάδι από συκώτι μπακαλιάρου, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα, ένα ακόρεστο λίπος που εμφανίζει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο ανθρώπινο σώμα. Κατά συνέπεια, το ιχθυέλαιο είναι δημοφιλές συμπλήρωμα για άτομα που επιθυμούν να θεραπεύσουν φυσικά την αρθρίτιδα και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α και D. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά σούπας λάδι από συκώτι περιέχει περίπου 13.000 μονάδες βιταμίνης Α και 1.300 μονάδες βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, τη ρύθμιση των ορμονών, την ανοσολογική απόκριση και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων ρόλων. Το δέρμα παράγει τη βιταμίνη D-3 όταν εκτίθεται σε συγκεκριμένες συχνότητες ηλιακού φωτός. Πολλοί άνθρωπου αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο λόγω του ότι φοβούνται το καρκίνο του δέρματος. Κατά συνέπεια, η έλλειψη βιταμίνης D είναι αρκετά κοινή. Η τοξικότητα ή η υπερβολική δόση βιταμίνης D δεν είναι δυνατή από την έκθεση στον ήλιο, αν και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος υπερδοσολογίας από την υπερβολική κατανάλωση ελαίου του ψαριού το οποίο είναι λιποδιαλυτό και αποθηκεύετε στο σώμα. Τα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D είναι ναυτία, μειωμένη αντοχή των οστών και αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Πίσω →