Η βιταμίνη D3 είναι μια μορφή της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης. Παρόμοια αλλά διαφορετική από τη μορφή της βιταμίνης D που παράγει το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η βιταμίνη D3 μπορεί να ληφθεί τρώγοντας ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως κρόκοι αυγών, συκώτι, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο, τυρί, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα.

Λίγες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη D3. Τα άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D3.

Γνωστή και ως «καλσιφερόλη», η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε κύτταρο έχει υποδοχείς βιταμίνης D. Όταν η βιταμίνη D3 ή άλλη καλσιφερόλη συνδέεται με έναν υποδοχέα βιταμίνης D, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί έως και 2.000 γονίδια μέσα στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικές αλλαγές.

Θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D

Μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της βιταμίνης D να απενεργοποιεί τα γονίδια που προκαλούν καρκίνο, να ενεργοποιεί γονίδια που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να έχει θετικό αντίκτυπο σε μια ποικιλία σωματικών συστημάτων. Παραδείγματα των θετικών επιδράσεων της βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη υγεία των οστών: Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, γεγονός που το καθιστά κρίσιμο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, την προώθηση της κρυστάλλωσης των οστών και την πρόληψη οστικών διαταραχών όπως η οστεοπόρωση.
  • Μεγαλύτερος έλεγχος της ινσουλίνης:Η βιταμίνη D3 έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το πάγκρεας, ενεργοποιώντας τις λειτουργίες παραγωγής ινσουλίνης.
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Η βιταμίνη D3 μειώνει τη συγκέντρωση του ενζύμου ρενίνη στα νεφρά, το οποίο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του έδειξε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των υπερτασικών ατόμων όταν χορηγήθηκε βιταμίνη D3.
  • Καλύτερη υγεία της καρδιάς - Δύο μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την ευαισθησία σε καρδιακές προσβολές. Οι λόγοι για αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά οι γιατροί υποπτεύονται ότι η βιταμίνη D ρυθμίζει τα καρδιακά κύτταρα, εμποδίζοντας τα τοιχώματα της κοιλίας να παχύνουν πολύ. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή αντοχή.
  • Πιο σταθερή διάθεση -Μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D με μειωμένα ποσοστά κλινικής κατάθλιψης, ιδιαίτερα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν λιγότερη έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως, μειώνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D τους το χειμώνα.
  • Χαμηλότερη ευαισθησία στον καρκίνο: Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη D με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του όγκου. Μια μελέτη 166 ασθενών με καρκίνο του μαστού αποκάλυψε μια συχνότητα 70% χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D, ωθώντας τους επιστήμονες να υποθέσουν μια σχέση. Η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μειωμένο σχηματισμό πολυπόδων του παχέος εντέρου, οι οποίοι μπορεί να γίνουν καρκινικοί. Μια τετραετής μελέτη για τη βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου έδειξε μείωση κατά 60% στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε μια δοκιμαστική ομάδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Πίσω →