Οι χορτοφάγοι, φροντίζουν να πάρουν την κατάλληλη διατροφή που είναι πολύ σημαντική. Αφού πολλές βιταμίνες και μέταλλα είναι πιο εύκολα διαθέσιμα από ζωικές πηγές, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας.  Ευτυχώς, μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι πολύ θρεπτική και να περιέχει τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Ακόμα, υπάρχουν μερικά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που μπορεί να σας λείπουν. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα καλύτερα συμπληρώματα για κάθε χορτοφάγο (και μη- χορτοφάγο) που θα πρέπει να γνωρίζει.

  1. Βιταμίνη Β12!

Μία από τις βασικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η Β12 διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Αλλά πρέπει να παίρνουν αρκετή γιατί είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναιμία ή ακόμα και επιπλοκές της κύησης. Δυστυχώς για τους χορτοφάγους, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρουν αρκετή Β12 από τις φυτικές πηγές. Ωστόσο, ο χορτοφάγος θα μπορούσε να πάρει συμπλήρωμα Β12.

  1. Σίδηρος!

Αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας χρησιμοποιούν τον σίδηρο για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, όποιος δεν παίρνει αρκετό θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αναιμία. Από τους δύο τύπους του σιδήρου, ο μη αιμικός, που βρίσκεται σε φυτικές πηγές, είναι πιο δύσκολο για το σώμα να τον απορροφήσει. Αυτό σημαίνει είναι ότι οι ακραίοι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος γιατί η συμπλήρωση με σίδηρο είναι τόσο σημαντική. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση μη αιμικού σιδήρου με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C μπορεί πραγματικά να αυξήσει την απορρόφηση του!

  1. Ψευδάργυρος!

Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος, ο ψευδάργυρος, και βοηθά στα πάντα, από τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι την αναπαραγωγή. Και, ενώ ο ψευδάργυρος μπορεί να βρεθεί σε φυτικές πηγές, τα άλατα φυτικού οξέος στα φυτά μπορεί πραγματικά να συνδεθεί με το ορυκτό και να αποδυναμώσει την απορρόφηση. Συνιστάται στους χορτοφάγους να λαμβάνουν επιπλέον ψευδάργυρο εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

  1. Ένζυμα!

Δεν έχει σημασία η διατροφή σας, η συμπλήρωση με ένζυμα μπορεί να προσφέρει στο σώμα σας μια μεγάλη βοήθεια. Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι τα πρωτεολυτικά ένζυμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον ερεθισμό στο σώμα, ενώ τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στην πέψη των μορίων των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει δυσανεξία στη λακτόζη θα μπορούσε να πάρει το ένζυμο λακτάση, προκειμένου να αφομοιώσει καλύτερα τα γαλακτοκομικά . Ως χορτοφάγος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα με ένζυμα δεν προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα.

  1. Βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά πολλοί από εμάς, ανεξάρτητα από τη διατροφή, απλά δεν παίρνουν αρκετό. Ενώ το ασβέστιο μπορεί να βρεθεί αρκετά εύκολα στη διατροφή, η βιταμίνη D μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, πολλοί χορτοφάγοι δεν παίρνουν καθόλου βιταμίνη D από τα τρόφιμα που τρώνε. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα εξίσου σημαντική με το ασβέστιο, όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, οπότε βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή.

  1. Ιώδιο!

Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει. Είναι απαραίτητο για έναν υγιή θυρεοειδή και πολύ λίγη πρόσληψη μπορεί να αλλάξει τις μεταβολικές λειτουργίες. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ιώδιο από μόνο του. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον πάρετε από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα. Οι χορτοφάγοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι, επειδή η έρευνα δείχνει ότι το ιώδιο υπαρχει μόνο σε μικρές ποσότητες στα φυτά.

 

Πίσω →