Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΒιταμίνεςΟι μυϊκοί πόνοι και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν απορροφάτε αρκετή βιταμίνη D

Η σωστή απορρόφηση της βιταμίνης D επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφά με τη σειρά του το ασβέστιο, να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να διατηρεί το νευρικό σύστημα και τους μύες σας όπως θα έπρεπε.

 

Πώς απορροφά το σώμα σας τη βιταμίνη D;

Ο τρόπος με τον οποίο απορροφάτε τη βιταμίνη D εξαρτάται από το αν τη λαμβάνετε από το φαγητό ή από την ακτινοβολία του ήλιου:

 • Τροφή/συμπληρώματα:

Αφού καταναλώνετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας με βιταμίνη D  ή παίρνετε συμπληρώματα με βιταμίνη D, το σώμα σας την αποθηκεύει στα λιπώδη κύτταρα μέχρι να τη χρειαστείτε. Σε εκείνο το σημείο, το συκώτι και τα νεφρά μετατρέπουν την αποθηκευμένη βιταμίνη D στην ενεργή μορφή που χρειάζεται το σώμα γνωστή ως καλσιτριόλη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδροξυλίωση .

 • Ηλιακό φως:

O ήλιος πυροδοτεί πρώτα έναν τύπο χοληστερόλης που βρίσκεται στο σώμα που ονομάζεται 7-δεϋδροχοληστερόλη. Αυτό ξεκινά τη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς της βιταμίνης D όπου μετακινείται στο συκώτι και τα νεφρά, όπως ακριβώς μετά την κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να λάβουν ή να απορροφήσουν εύκολα τη βιταμίνη D.

Γιατί δεν απορροφώ αρκετή βιταμίνη D;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης D. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να μειώσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφησή της περιλαμβάνουν:

Καταστάσεις όπως κοιλιοκάκη, χρόνια παγκρεατίτιδα , νόσος του Crohn και κυστική ίνωση. .

 Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το έντερο, εμποδίζοντάς τα να απορροφήσουν τη βιταμίνη D που βρίσκεται στα τρόφιμα.

ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος ) μεγαλύτερος από 30 .

 Το υποδόριο σωματικό λίπος μπορεί να δεσμεύσει ή να παγιδεύσει τη βιταμίνη D , γι' αυτό η ανεπάρκεια προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε όσους έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Ηπατική ή νεφρική νόσος .

Και οι δύο ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη βιταμίνη D. Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επεξεργασία της βιταμίνης D στην ενεργή της μορφή, την καλσιτριόλη, η οποία χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα. Ορισμένες μορφές ηπατικής νόσου προκαλούν προβλήματα με την απορρόφηση λίπους, καθιστώντας επίσης δυσκολότερη την απορρόφηση της βιταμίνης D αφού είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη.

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

 Αυτές οι διαδικασίες μειώνουν το μέγεθος του στομάχου ή παρακάμπτουν μέρος του λεπτού εντέρου, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο για το σώμα να καταναλώνει επαρκή επίπεδα πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D.

Συμπτώματα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D

Μερικά συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

 1. Γενική κόπωση
 2. Μυϊκοί πόνοι
 3. Αλλαγή της διάθεσης
 4. Πόνος στα οστά σας

Πώς να απορροφήσετε περισσότερη βιταμίνη D

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την απορρόφηση της βιταμίνης D, να δοκιμάσετε να την καταναλώνετε μαζί με λιπαρά ή/και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, η κατανάλωση της με λιπαρές τροφές μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να την απορροφήσει και να την αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση.

Τα λιπαρά τρόφιμα που περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι ιδανικά. Αυτά περιλαμβάνουν :

 • Ψάρια, όπως ο σολομός
 • Κρόκοι αυγών
 • Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλότερα λιπαρά
 • ξηροί καρποί

Ο συνδυασμός βιταμίνης D με μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης. Οι τροφές που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν:

 • Σπόροι κολοκύθας
 • αμύγδαλα
 • Αβοκάντο

 

Πίσω →