Η βιταμίνη D3 είναι μέλος της οικογένειας των ενώσεων γνωστών απλώς ως βιταμίνη D.Η βιταμίνη D αναφέρεται  συχνά ως «βιταμίνη του ήλιου» επειδή το σώμα την παράγει φυσικά όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή της βιταμίνης D. 20-30 λεπτά την ημέρα συνιστάται ιδιαίτερα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια σας.

Μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D από ορισμένες τροφές, καθώς και από συμπληρώματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που 

Δυναμώνει τα δόντια και τα οστά .

 Η βιταμίνη D3 βοηθά στη ρύθμιση και την απορρόφηση του ασβεστίου και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών και των οστών σας

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα .

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της βιταμίνης D είναι ο σημαντικός της ρόλος στη διατήρηση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Διεγείρει την παραγωγή Τ-κυττάρων και συμβάλλει στην προώθηση της σωστής απόκρισης σε μολυσματικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων και μυκήτων, που ευθύνονται για διάφορους τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και παρόμοιων ασθενειών σε ολόκληρη την κοινότητα

Μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η βιταμίνη D3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Η βιταμίνη D βοηθά στην επισκευή και την αναγέννηση των κυττάρων, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, να διεγείρει τον θάνατο των κυττάρων που έχουν καταστραφεί από τον καρκίνο και να μειώσει το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων στους όγκους.

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Υπάρχουν υποδοχείς της βιταμίνης D που βρίσκονται σε όλο τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η βιταμίνη D σας ωφελεί καθώς παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της σύνθεσης των νευροδιαβιβαστών, καθώς και στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των νεύρων.

Ανεβάζει τη διάθεσή σας.

 Η βιταμίνη D ωφελεί την καθημερινή σας διάθεση, ειδικά τους πιο κρύους και σκοτεινούς μήνες. Τα συμπτώματα της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD) μπορεί να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3, που σχετίζονται με την έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως.

Το SAD είναι μια διαταραχή της διάθεσης και το κύριο σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη. Τα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D3 μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τη διάθεση

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D3, η κατανάλωση περισσότερων τροφών που είναι πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη ή απλώς η λήψη περισσότερου ήλιου σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση  μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D3 μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σωματικού λίπους σας χαμηλά.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δεδομένου ότι ένα από τα κύρια οφέλη της βιταμίνης D είναι ότι βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του, είναι λογικό ότι μια ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

 Η μη επαρκής ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση στην ινσουλίνη και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη γλυκόζη.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτήν.

Επιπλέον, καθώς μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων

.

 

Πίσω →