Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΒιταμίνεςΟφέλη για την υγεία από την ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Μεταξύ άλλων, βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης τη μορφή ζάχαρης που χρησιμοποιεί το σώμα για ενέργεια και υποστηρίζει την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ριβοφλαβίνη χρησιμεύει επίσης ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα.

Η βιταμίνη Β2 βρίσκεται φυσικά σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κοινά στις περισσότερες δίαιτες. Εξαιτίας αυτού, η ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης παρατηρείται σπάνια. Εάν συμβεί, είναι συνήθως αποτέλεσμα σοβαρού υποσιτισμού ή καταστάσεων που επηρεάζουν την απορρόφηση βιταμινών.

Οφέλη της βιταμίνης Β2:

Η ριβοφλαβίνη, μαζί με όλες τις άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία ημικρανιών, ορισμένων μορφών καρκίνου, καταρράκτη, προεκλαμψίας, επιληπτικών κρίσεων και άνοιας. Η βιταμίνη Β2 είναι επίσης ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Εκτός από το ρόλο της στο μεταβολισμό και τη σύνθεση των κυττάρων του αίματος, η βιταμίνη Β2 επιτρέπει τη μετατροπή της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) στη μορφή του ενεργού συνενζύμου και τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη.

  • Ημικρανίες

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η βιταμίνη Β2 δείχνει πολλά υποσχόμενη ως πιθανή θεραπεία για τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι προκαλούνται από ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Η ριβοφλαβίνη φαίνεται να βοηθά να ξεπεραστούν αυτές οι ανισορροπίες βελτιώνοντας την αναπνοή και την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των εγκεφαλικών κυττάρων.

  • Καρκίνος

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η βιταμίνη Β2 είναι χρήσιμη στην πρόληψη του καρκίνου.

Η υποκείμενη θεωρία είναι ότι η ριβοφλαβίνη μπορεί να προστατεύσει το κυτταρικό DNA από την καταστροφή του από καρκινογόνους παράγοντες όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Ο καρκίνος είναι η διάσπαση της φυσιολογικής κυτταρικής λειτουργίας κατά την οποία τα κύτταρα δεν υφίστανται πλέον απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Εάν συμβεί αυτό, τα κύτταρα μπορούν ξαφνικά να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα και να σχηματίσουν όγκους.

  • Διαταραχές του κερατοειδούς

Ο καταρράκτης είναι μια κοινή πάθηση που σχετίζεται με τη γήρανση κατά την οποία ο φακός του ματιού αρχίζει να θολώνει. Τα άτομα που έχουν ριβοφλαβίνη στη διατροφή τους φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη.

Η ριβοφλαβίνη είναι επίσης σημαντική στη σύνθεση της νιασίνης, με υψηλότερα επίπεδα νιασίνης που αντιστοιχούν σε μείωση του κινδύνου καταρράκτη.

  • Ομοκυστεϊναιμία

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα κοινό αμινοξύ που βρίσκεται στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (που αναφέρεται ως ομοκυστεϊναιμία) σχετίζονται με μια σειρά από ανεπιθύμητες ιατρικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, καρδιακές προσβολές.

Τα συμπληρώματα ριβοφλαβίνης που λαμβάνονται καθημερινά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης έως και 40% σε μερικούς ανθρώπους.

Ομοίως, η μείωση της ομοκυστεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευρογνωστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον, της αγγειακής άνοιας και της επιληψίας.

Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας δυνητικά επικίνδυνης επιπλοκής της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συμπληρώματα με ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12 χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση του κινδύνου.

Πίσω →