Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική απόδοση. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα πλήρη οφέλη της βιταμίνης D επειδή έχουν χαμηλό επίπεδο μαγνησίου. Έρευνες  έχουν τεκμηριώσει την ουσιαστική σχέση μεταξύ μαγνησίου και βιταμίνης D.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργή της μορφή στο σώμα. Το μαγνήσιο επίσης βοηθά στην μεταφορά της βιταμίνης D στο αίμα.

Ταυτόχρονα, η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D βοηθά το μαγνήσιο να επιτύχει τα πολλά οφέλη του.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που επικεντρώνονται στη χρήση τόσο της βιταμίνης D όσο και του μαγνησίου επιβεβαιώνουν τα συνδυασμένα οφέλη τους για το ανοσοποιητικό, τη μυϊκή δύναμη, την υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

 

Η σημασία της βιταμίνης D και του μαγνησίου

Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο έχουν γνωστά οφέλη για την υγεία.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε αδύναμα οστά, μαζί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές διαταραχές.

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Το χαμηλό μαγνήσιο μπορεί επίσης να συμβάλει στην οστεοπόρωση, τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και τις ημικρανίες.

Η από του στόματος πρόσληψη βιταμίνης D και μαγνησίου, μεμονωμένα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή στη μείωση του κινδύνου για πολλά από τα ίδια προβλήματα υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μυοσκελετικές διαταραχές,
  • Διαβήτης τύπου ΙΙ,
  • Καρδιαγγειακή νόσο,
  • Κάποια είδη καρκίνου
  • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και
  • Νευρολογικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη και άνοια.

Αλλά για να λειτουργήσουν βέλτιστα η βιταμίνη D και το μαγνήσιο, χρειάζονται το ένα το άλλο.

Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D που καταναλώνεται από το στόμα ή παρασκευάζεται στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο είναι ανενεργή.

Αυτό ισχύει επίσης τόσο για τη βιταμίνη D2 η οποία λαμβάνεται από φυτικές πηγές, όσο και για τη βιταμίνη D3, η οποία παράγεται στο δέρμα ή βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια και αυγά.

Για να μπορέσει η βιταμίνη D να εκτελέσει τις ζωτικές της λειτουργίες, πρέπει να ενεργοποιηθεί με μια διαδικασία δύο βημάτων.

Στο ήπαρ ένα ένζυμο που ονομάζεται 25-υδροξυλάση μετατρέπει τη βιταμίνη D2 και D3 σε 25-υδροξυβιταμίνη. Αυτή είναι η κύρια κυκλοφορούσα μορφή βιταμίνης D που μετράται σε εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση των επιπέδων βιταμίνης D.

Στα νεφρά (και σε άλλους ιστούς) ένα άλλο ένζυμο, η 1-άλφα-υδροξυλάση, μετατρέπει την 25-υδροξυβιταμίνη D σε ενεργή βιταμίνη D.

Και τα δύο αυτά ένζυμα χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, διαφορετικά η βιταμίνη D θα παραμείνει στην ανενεργή της μορφή.

Το μαγνήσιο ρυθμίζει επίσης την 24-υδροξυλάση, ένα ένζυμο που βοηθά στην αδρανοποίηση της βιταμίνης D όταν υπάρχει υπερβολική  ποσότητα.

 

Πίσω →