Βιταμίνες και υγεία του δέρματος.

Αν ψάχνετε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξετε το δέρμα σας, οι βιταμίνες είναι σημαντικές για να διατηρήσετε την εμφάνιση και την υγεία του. Η καλύτερη πηγή βιταμινών είναι από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Τα συμπληρώματα βιταμινών και τα τοπικά προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά.

Εκτός από το ότι βοηθούν να φαίνεται το δέρμα πιο υγιές, οι βιταμίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας ποικιλίας δερματικών παθήσεων όπως η ακμή , η ψωρίαση και οι επιπτώσεις της γήρανσης στο δέρμα σας από την έκθεση στον ήλιο.

Τι είναι η βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό, βασικό θρεπτικό συστατικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, της κυτταρικής λειτουργίας και της υγείας του δέρματος. Είναι αντιοξειδωτικό, καθιστώντας το αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών που παράγονται από το μεταβολισμό των τροφίμων και των τοξινών στο περιβάλλον. Η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση της UV βλάβης στο δέρμα.

Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας και της λιπώδους ηπατικής νόσου και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ήπιας έως μέτριας νόσου του Αλτσχάιμερ .

Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ακόμη και για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Η έκθεση στο φως UV και στον ήλιο μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο δέρμα. Τα επίπεδα βιταμίνης Ε μειώνονται επίσης με την ηλικία. Ωστόσο, διατίθεται σε πολλά τρόφιμα, σε μορφή συμπληρώματος και ως συστατικό σε προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη Ε στα τρόφιμα

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα , όπως:

  • ορισμένα εμπορικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, χυμοί και μαργαρίνη
  • σολομός και άλλα θαλασσινά
  • μπρόκολο, σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά
  • ξηροί καρποί και σπόροι, όπως ηλιόσποροι και φουντούκια
  • φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ηλίανθου

Η φυσική βιταμίνη Ε στα τρόφιμα αναφέρεται συχνά ως d-άλφα-τοκοφερόλη στις ετικέτες των τροφίμων. Η βιταμίνη Ε παράγεται επίσης συνθετικά. Η συνθετική μορφή της αναφέρεται συχνά ως dl-άλφα-τοκοφερόλη. Η φυσική βιταμίνη Ε είναι πιο ισχυρή από τη συνθετική της έκδοση.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να απορροφηθεί ακόμη καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Συνιστώμενη δόση βιταμίνης Ε.

Η ποσότητα βιταμίνης Ε που χρειάζεστε καθημερινά βασίζεται στην ηλικία.

Οι έφηβοι, οι ενήλικες και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 15 χιλιοστόγραμμα (mg) κάθε μέρα. Οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περίπου 19 χιλιοστόγραμμα (mg). Τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται λιγότερη βιταμίνη Ε στην καθημερινή τους διατροφή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει ένας πιο υγιής τρόπος ζωής και ακολουθούν υγιεινή τροφή λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από τα τρόφιμα. Άτομα με καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητά τους να αφομοιώσουν ή να απορροφήσουν λίπος μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη Ε . Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν την κυστική ίνωση και τη νόσο του Crohn.

Συμπληρώματα βιταμίνης Ε και ασφάλεια.

Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί η πρόσληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη Ε. Αυτά δεν είναι επιβλαβή, ακόμη και σε άφθονες ποσότητες.

Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα πήξης του αίματος όταν χρειάζεται, προκαλώντας σοβαρή αιμορραγία.

Πίσω →