Το φυλλικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης Β που βρίσκεται κανονικά σε τρόφιμα όπως τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, τα πορτοκάλια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι. Το φυλλικό οξύ βοηθά το σώμα σας να παράγει και να διατηρήσει νέα κύτταρα, και επίσης βοηθά στην πρόληψη αλλαγών στο DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ως φάρμακο, το φολικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος και ορισμένων τύπων αναιμίας (έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων) που προκαλείται από ανεπάρκεια φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία κακοήθους αναιμίας. Ωστόσο, δεν θα αντιμετωπίσει την έλλειψη βιταμίνης Β12 και δεν θα αποτρέψει πιθανή βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

Σημαντικές πληροφορίες

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν είχατε ποτέ κάποια αλλεργική αντίδραση σε φολικό οξύ. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Το φολικό οξύ μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία κακοήθους αναιμίας. Ωστόσο, το φολικό οξύ δεν θα αντιμετωπίσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και δεν θα αποτρέψει πιθανή βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ή ειδικές εξετάσεις για να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το φολικό οξύ:

 1. Νεφρική νόσο (ή αν είστε σε αιμοκάθαρση)
 2. Αιμολυτική αναιμία
 3. Κακοήθης αναιμία
 4. Αναιμία που δεν έχει διαγνωστεί από γιατρό και επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές δοκιμές
 5. Κάποια μόλυνση
 6. Αν είστε αλκοολικός.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αναγκαία δόση μπορεί επίσης να είναι διαφορετική αν θηλάζετε

Πώς θα πρέπει να πάρω το φολικό οξύ;

Πάρτε φολικό οξύ ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας. Μην το πάρετε σε μεγαλύτερες ποσότητες ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι συνιστάται. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα.

Πάρτε φολικό οξύ με ένα γεμάτο ποτήρι νερό.

Αποθηκεύστε το φολικό οξύ σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη.

Τι θα συμβεί εάν χάσω μια δόση;

Πάρτε τη δόση που παραλείψατε μόλις το θυμηθείτε. Εάν είναι σχεδόν ώρα για την επόμενη δόση σας, περιμένετε μέχρι τότε και παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε.

Τι συμβαίνει αν πάρω υπερβολική δόση;

Η υπερβολική δόση μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, πόνο στο στόμα ή τη γλώσσα, αδυναμία, αίσθημα κόπωσης σύγχυση ή δυσκολία στη συγκέντρωση.

Τι πρέπει να αποφύγω;

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τυχόν περιορισμούς όσον αφορά τα τρόφιμα, τα ποτά, ή δραστηριότητα.

Παρενέργειες

Ζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν διαθέτετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα: αλλεργικής αντίδρασης σε φολικό οξύ: κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

ναυτία, απώλεια όρεξης, φούσκωμα, αέρια, πικρή ή δυσάρεστη γεύση στο στόμα, προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, αίσθημα ενθουσιασμού ή ευερεθιστότητα.

Συνήθης δόσης ενηλίκων για μεγαλοβλαστική αναιμία:

1 mg από το στόμα, ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια μία φορά την ημέρα. Μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα κλινικά συμπτώματα της ανεπάρκειας του φυλλικού οξέος και του αιματολογικού προφίλ  να ομαλοποιηθούν.

Συνήθης δόσης ενηλίκων φυλλικού οξέος:

400 έως 800 mcg στοματικά, ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια μία φορά την ημέρα. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, έγκυες και θηλάζουσες : 800 mcg από του στόματος, ενδομυϊκά, υποδόρια ή ενδοφλέβια μία φορά την ημέρα.

Συνήθης παιδιατρική δόση φυλλικού οξέος:

Βρέφος:

0,1 mg στοματικά, ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια μία φορά την ημέρα.

Παιδί:

Αρχική δόση: 1 mg στοματικά, ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια μία φορά την ημέρα.

Δόση συντήρησης:

1 έως 10 ετών: 0.1 έως 0.4 mg στοματικά, ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια μία φορά την ημέρα.

> 10 ετών: 0,5 mg στοματικά, ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή υποδόρια μία φορά την ημέρα.

Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το φολικό οξύ;

Οι δοσολογίες σε άλλα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν ενώ παίρνετε φυλλικό οξύ.

Ιδιαίτερα αν παίρνετε:

 • φαινυτοΐνη (Dilantin)
 • μεθοτρεξάτη (Rheumatrex, Trexall)
 • νιτροφουραντοίνη (Macrodantin, Macrobid)
 • πυριμεθαμίνη (Daraprim)
 • τετρακυκλίνη (Ala-Tet, Brodspec, Sumycin)
 • βαρβιτουρικό όπως βουταβαρβιτάλη (Butisol), σεκοβαρβιτάλη (Seconal), πεντοβαρβιτάλη (Nembutal), ή φαινοβαρβιτάλη (Solfoton)? .

Διαταραχές του γαστρεντερικού

Οι γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται σπάνια. Έχουν συμπεριληφθεί ανορεξία, ναυτία, κοιλιακή διάταση, μετεωρισμός, και πικρή γεύση. Οι γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με δόσεις των 15 mg / ημέρα.

Νευρικό Σύστημα

Διαταραχές του ύπνου, προβλήματα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, σύγχυση, και εξασθενημένη κρίση. Η παρεντερική χορήγηση υψηλών δόσεων φολικού οξέος έχουν συσχετιστεί με αυξημένη δραστηριότητα των κρίσεων σε ασθενείς με επιληψία. Οι παρενέργειες του νευρικού συστήματος έχουν αναφερθεί σε ορισμένους ασθενείς που λάμβαναν 15 mg / ημέρα.

Ημερήσιες δόσεις φυλλικού οξέος> 100 mcg / ημέρα μπορεί να συγκαλύψουν κακοήθη αναιμία λόγω αιματολογικής ύφεσης που μπορεί να προκύψει.

Μεταβολικές Διαταραχές

Μεταβολικές παρενέργειες περιλαμβάνουν μειωμένη γαστρεντερική απορρόφηση του ψευδαργύρου. Μια μετρήσιμη μείωση του ψευδαργύρου στο πλάσμα έχει σχετισθεί με δόσεις φολικού οξέος τόσο χαμηλές όσο 400 mcg / ημέρα.

Συνήθης δόση για μεγαλοβλαστική αναιμία

1 mg από το στόμα, ενδομυϊκά, υποδόρια ή IV μία φορά την ημέρα. Μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα κλινικά συμπτώματα της ανεπάρκειας του φυλλικού οξέος και του αιματολογικού προφίλ έχουν ομαλοποιηθεί.

 

Πίσω →