Οι χορτοφαγικές διατροφές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ενώ η κατανάλωση φυτικής διατροφής έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά διατροφικά ελλείμματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνθήκες υγείας. Μάθετε γιατί η βιταμίνη Β12 είναι τόσο σημαντική και πώς να παίρνετε αρκετή σε μια φυτική διατροφή.

Τι είναι η βιταμίνη Β12 και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό. Πρέπει να την αποκτήσουμε από τη διατροφή μας γιατί δεν μπορούμε να την παράγει ο οργανισμός μας χωρίς να την καταναλώνουμε από εξωτερική πηγή. H έλλειψη Β12 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον άνθρωπο.

Η Β12 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA ενώ η έλλειψη της μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει γνωστικά προβλήματα όπως σύγχυση, κακή μνήμη και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, άνοια. Ενώ υπάρχει χρόνος καθυστέρησης πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα ανεπάρκειας Β12, ενδέχεται να μην είναι αναστρέψιμα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε φυτικές δίαιτες.

Ενώ οι φυτικές δίαιτες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12 είναι μια κοινή ανεπάρκεια μεταξύ εκείνων που ακολουθούν μια φυτική διατροφή.

Γιατί λοιπόν υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 όταν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή; Υπάρχει μια απλή απάντηση: Αυτή η βιταμίνη διατίθεται μόνο σε τρόφιμα ή προϊόντα ζωικής προέλευσης. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι η βιταμίνη Β12 παράγεται από βακτήρια και ζώα που δεν είναι αρχαία.

Πώς να πάρετε αρκετή Β12 σε μια φυτική διατροφή.

Οι χορτοφάγοι που πίνουν γάλα και τρώνε αυγά έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη Β12. Καθώς το γάλα και τα αυγά είναι πηγές αυτής της βιταμίνης, θα πρέπει να αυξάνουν την ποσότητα αυτών των τροφίμων στη διατροφή τους για να αποφευχθεί ένα έλλειμμα, καθώς 1 φλιτζάνι γάλα και 1 αυγό την ημέρα παρέχει μόνο περίπου τα δύο τρίτα της ημερήσιας σύστασης.

Πίσω →