Αν και το γάλα και το γιαούρτι συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες πηγές βιταμίνης D, το μαγειρεμένο κρέας, ανάλογα με το είδος που τρώτε, μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει περισσότερο από αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Δεν περιέχουν όλα τα μαγειρεμένα κρέατα εντυπωσιακές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, αλλά κάποια είδη που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε βιταμίνη D καλό είναι να τα κρατήσετε στη διατροφή σας.

Η βιταμίνη D παίζει πολλούς υποστηρικτικούς ρόλους στο σώμα και επιτρέπει σε άλλες θρεπτικές ουσίες να κάνουν τις δουλειές τους. Το σώμα μας στηρίζεται στην αφθονία της βιταμίνης D για να απορροφήσει αρκετό ασβέστιο για να κρατήσει τα οστά και τα δόντια σας υγιή. Χρειαζόμαστε επίσης βιταμίνη D, ώστε το σώμα μας να είναι σε θέση να επισκευάσει και να αναγεννήσει τα οστά. Η βιταμίνη D υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά να διατηρούμε και να παράγουμε υγιή κύτταρα. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης D προάγει τους υγιείς μύες. Οι ενήλικες χρειάζονται 600 μονάδες βιταμίνης D ημερησίως για να πραγματοποιήσουν καθεμία από αυτές τις λειτουργίες.

Τα μαγειρεμένα θαλασσινά είναι από την κορυφαία πηγή βιταμίνης D. Μια μερίδα μαγειρεμένου ξιφία παρέχει 566 μονάδες βιταμίνης D και το ίδιο ποσό μαγειρεμένου σολομού παρέχει 447 μονάδες. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως ο τόνος, παρέχουν 154 μονάδες ανά μερίδα. Τα οστρακοειδή, όπως τα καβούρια και οι αστακοί, δεν παρέχουν διατροφικά σημαντικές δόσεις βιταμίνης D.

Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο βόειο κρέας, το χοιρινό ή τα πουλερικά για την παροχή εντυπωσιακών ποσών βιταμίνης D. Τα όργανα των ζώων είναι το καλύτερο κομμάτι αν ψάχνετε τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτού του απαραίτητου θρεπτικού συστατικού. Μια μερίδα συκώτι βοείου κρέατος παρέχει 42 μονάδες βιταμίνης D, ενώ το νεφρό του βοδινού περιέχει 38 μονάδες. Εκτός από αυτές τις πηγές, το μαγειρεμένο βόειο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά δεν παρέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D.

Πίσω →