Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη δύναμη της βιταμίνης D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Μπορείτε είτε να λάβετε βιταμίνη D μέσω των ακτινών του ήλιου, που δίνουν σήμα στο σώμα σας να παράγει βιταμίνη D, είτε μέσω ορισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη οπότε όταν τη λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, την απορροφάτε καλύτερα μαζί με μια τροφή που περιέχει λίπος, όπως αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο. Η βιταμίνη είναι σημαντική για την υγεία σας: Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από την αθλητική απόδοση έως τις καρδιακές παθήσεις, και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.

Τι κάνει η βιταμίνη D για το σώμα και την υγεία μας;

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα για την προώθηση της ανάπτυξης των οστών. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών και διαταραχών, όπως ο διαβήτης.

Η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί επειδή τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.

Πώς συνδέονται η βιταμίνη D και ο διαβήτης;

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Έχει επίσης σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα χωρίς τη νόσο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση του διαβήτη τύπου 2.Επιπλέον, η λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

  • Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Αν και η βέλτιστη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου, μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε την ημερήσια δόση σας με αυτόν τον τρόπο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες στα βόρεια κλίματα.

  • Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D αλλά και φιλικές προς τον διαβήτη;

Εκτός από το ηλιακό φως, ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να προσλάβετε περισσότερη βιταμίνη D είναι από τα τρόφιμα. Πηγές τροφίμων βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, ρέγγα και τόνος), εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, γιαούρτι, χυμός πορτοκαλιού και ορισμένα δημητριακά και ψωμιά) και αυγά, καθώς και μικρότερες ποσότητες από μερικά τυριά και μερικά είδη μανιταριών.

Εάν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα. Για να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε ένα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων σας.

  • Πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνουν άτομα με διαβήτη ή σε κίνδυνο για διαβήτη;

Ο ημερήσιος στόχος πρόσληψης βιταμίνης D για τους περισσότερους ενήλικες είναι 600 IU και οι ενήλικες άνω των 70 ετών χρειάζονται λίγο περισσότερο (800 IU). Τα άτομα με διαβήτη δεν αποτελούν εξαίρεση.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές βιταμίνης D, η βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D2 βρίσκεται σε φυτά και εμπλουτισμένα τρόφιμα, ενώ η βιταμίνη D3 προέρχεται από ζωικές πηγές και παράγεται φυσικά στο σώμα όταν το δέρμα σας εκτίθεται στο ηλιακό φως. Όσον αφορά τα συμπληρώματα, οι vegans μπορούν να λάβουν βιταμίνη D2, αλλά για βέλτιστα οφέλη, η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

  • Μπορείτε να πάρετε πάρα πολύ βιταμίνη D και πώς ξέρετε αν έχετε;

Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν κινδύνους από την υπερβολική λήψη βιταμίνης D. Πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και άλλες επιπλοκές.

Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής και νεφρικής νόσου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς λόγω των αυξημένων επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή και νεφρική βλάβη.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν λαμβάνετε αρκετή ή υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος μπορεί να σας κάνει εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε για ανεπάρκεια ή περίσσεια βιταμίνης D.

 

Πίσω →