Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες της ομάδας βιταμινών Β και η μόνη που το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ειδικά. Το συκώτι μας αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης που μπορεί να διαρκέσουν μήνες έως χρόνια, για να απελευθερωθεί πίσω στο αίμα όταν χρειαστεί. Ακόμα κι αν τα αποθέματα των άλλων βιταμινών Β έχουν εξαντληθεί νωρίτερα. Σε σύγκριση με τη βιταμίνη Β12, παραμένουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο σώμα μας μέχρι να χρησιμοποιηθούν ή να αποβληθούν. Επομένως, η χαμηλή παροχή βιταμίνης Β12 ή η μειωμένη απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα γίνονται αισθητές μόνο μετά από λίγο. Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, έχει διαφορετικές μεταβολικές λειτουργίες. Βοηθά στη διατήρηση του χαμηλού επιπέδου της ομοκυστεΐνης, προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Συμμετέχει στη διαίρεση των κυττάρων και στο σχηματισμό αίματος και είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων.

Η συμβολή της βιταμίνης Β12 στη λειτουργία του νευρικού συστήματος

Λόγω της λειτουργίας της στον σχηματισμό κυττάρων και στον μεταβολισμό των λιπιδίων, η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο για το νευρικό σύστημα. Συμμετέχει καθοριστικά στην αναγέννηση και τον νέο σχηματισμό των περιβλημάτων των νευρικών ινών (γνωστά και ως θήκες μυελίνης) που προστατεύουν τα νεύρα από την απώλεια φορτίου και διασφαλίζουν τη σωστή και αποτελεσματική μετάδοση των νευρικών ροών, δηλαδή τις πληροφορίες που πρέπει να διαβιβαστούν.

Αυτή η «μόνωση» των νεύρων μας υπεύθυνων για την αίσθηση της αφής και της κινητικής λειτουργίας δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά κυρίως απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, δηλαδή στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μας. Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στη σύνθεση σημαντικών ουσιών αγγελιοφόρων όπως νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που ελέγχουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, άρα την αντίληψη, τη διάθεση και την κατάσταση του νου μας.

Ποιος κινδυνεύει για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12; Τα αίτια της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;

Τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται πολύ βιταμίνη Β12 λόγω της ανάπτυξής τους. Εξαρτώνται από επαρκή παροχή βιταμίνης Β12. Οι ηλικιωμένοι και οι αυστηρά χορτοφάγοι  επηρεάζονται ιδιαίτερα από την έλλειψη βιταμίνης Β12. Οι ηλικιωμένοι συχνά επηρεάζονται από μειωμένη απορρόφηση βιταμινών Β, αλλά μερικές φορές είναι συνηθισμένοι και οι διατροφικοί περιορισμοί, όσον αφορά σε άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγοι προτείνετε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα διατροφής ώστε να μην υπάρξει η έλλειψη βιταμίνης Β12. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια ή η άνοια έχουν μειωμένη απορρόφηση της Β12 συχνά λόγω παρενεργειών των δραστικών συστατικών και φαρμάκων που λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα νευρολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;

Τα αρχικά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι κυρίως η μη ειδική έλλειψη ενέργειας και η κακή απόδοση, καθώς και η αστάθεια στα πόδια. Τα κακώς λειτουργούντα νεύρα στο νωτιαίο μυελό συχνά προκαλούν ψευδείς αισθήσεις στα κάτω άκρα στην αρχή, όπως κάψιμο και μούδιασμα στα πόδια. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος, οι νευροδιαβιβαστές και οι ορμόνες επηρεάζονται επίσης, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί επιπλέον να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, κακή μνήμη και κατάθλιψη.

Η ανεπιθύμητη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 παραμείνει μη ανιχνευμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκύψουν σοβαρές νευρολογικές και νευροψυχιατρικές καταστάσεις, που μπορούν ακόμη και να εξελιχθούν σε άνοια και σχιζοφρένεια. Επίσης, ισχυροί φυσικοί περιορισμοί που μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε παραπληγία μπορεί να προκληθούν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12..

Έτσι μπορεί να διαγνωστεί η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Μετά την απορρόφηση μέσω της τροφής, η βιταμίνη Β12 πηγαίνει στο αίμα με διάφορα στάδια: Με το φαγητό, φτάνει πρώτα στο στομάχι όπου σχηματίζεται ο λεγόμενος εγγενής παράγοντας, στον οποίο δεσμεύεται η βιταμίνη Β12. Μαζί, μπορούν να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και να φτάσουν στο αίμα. Ένα καλό κομμάτι της βιταμίνης μπορεί επίσης να διαχυθεί μέσω των εντερικών τοιχωμάτων χωρίς τον εγγενή παράγοντα. Μόλις είναι μέσα στο σώμα, υπάρχει σε ενεργή μορφή (που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα) και επίσης σε ανενεργή μορφή.

Μόνο περίπου το 20% της βιταμίνης Β12 στο αίμα είναι ενεργό και είναι γνωστό ως ολοτρανσκοβαλαμίνη .

Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο θα πρέπει να αποτρέψουν την ανεπαρκή παροχή βιταμίνης Β12

Αν και η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, χρειαζόμαστε μόνο σχετικά χαμηλές ποσότητες αυτής. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για υγιείς ενήλικες είναι 3 μg. Τα παιδιά χρειάζονται κάπως λιγότερη βιταμίνη Β12, ενώ οι έγκυες και οι θηλάζουσες χρειάζονται περισσότερη, δηλαδή από 3,5 έως 4 μg την ημέρα.

Η βιταμίνη Β12 συντίθεται από μικροοργανισμούς και βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης   κυρίως στο συκώτι, όπου τα αποθηκεύουν τα ζώα. Ωστόσο, το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης.

Πίσω →