Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΒιταμίνεςΒιταμίνη Α: Τα οφέλη για την υγεία και τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Αν και όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πολύ σημαντικά για την συνολική ευημερία, τώρα θα επικεντρωθούμε στην βιταμίνη Α Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και μέρος μιας οικογένειας από ενώσεις που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά την ενίσχυση της όρασης, βοηθά την φυσιολογική λειτουργία οργάνων, την αναπαραγωγή, και πολλά άλλα. Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής υγείας και, αν δεν πάρετε όσο χρειάζεστε, η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν μια πολυβιταμίνη και για προληπτικούς λόγους, κάποιοι δεν το κάνουν.

Οι βασικές μορφές της βιταμίνης Α είναι:

Τα ρετινοειδή!

Αυτή η κατηγορία ενώσεων παίζει σημαντικό ρόλο για την υγιή όραση, την ανάπτυξη των κυττάρων και του οστικού ιστού, και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Και εξαιτίας αυτού χρησιμοποιείται συχνά στην ιατρική. Ωστόσο, η βιταμίνη Α με τη μορφή αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο φυσικά σε ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι, τα αυγά και το γάλα, έτσι οι χορτοφάγοι πρέπει να γνωρίζουν από πού παίρνουν βιταμίνη Α.

Τα καροτενοειδή!

Σε αντίθεση, τα καροτενοειδή όπως η β-καροτίνη βρίσκονται σε φυτικές πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Όπως και τα ρετινοειδή, έτσι και τα καροτενοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος, των ματιών, και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καροτενοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο λάχανο, στα καρότα και σε άλλα λαχανικά πρέπει να μετατραπούν σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή της βιταμίνης Α ( ρετινόλη) από το σώμα.

Τα καλύτερα τρόφιμα για βιταμίνη Α!

Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε μια ποικιλία τροφίμων. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και άλλες συνθήκες. Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη συνήθως περισσότερης ποσότητας κάθε μέρα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α είναι:

 1. Η ψητή γλυκοπατάτα ολόκληρη
 2. Το βοδινό συκώτι
 3. Το βραστό σπανάκι
 4. Τα καρότα
 5. Το πεπόνι
 6. Οι γλυκές κόκκινες πιπεριές
 7. Το μάνγκο
 8. Τα μαυρομάτικα φασόλια
 9. Τα βερίκοκα
 10. Το μπρόκολο

 

 

Τα οφέλη της βιταμίνης Α στην υγεία!

 • Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση
 • Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των οστών
 • Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή
 • Παίζει ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και την κυτταρική ανάπτυξη
 • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος

Κίνδυνοι από την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α!

Η έλλειψη της μπορεί να επηρεάσει τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Ένα από τα πρώτα σημάδια της έλλειψης βιταμίνης Α είναι η νυχτερινή τύφλωση, καθώς και το φολιδωτό δέρμα, τα εύθραυστα μαλλιά και τα νύχια, η κακή ανάπτυξη. Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Α τείνουν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία.

 

 

Πίσω →