Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΒιταμίνεςΑσθένειες που προκαλούνται από έλλειψη βιταμινών!

Οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές στη διατροφή μας και μπορούμε να τις αποκτήσουμε από πολλά τρόφιμα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι συνέπειες από τις ελλείψεις τους

Η βιταμίνη Α!

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκεται στο γάλα, τα αυγά, το συκώτι, το πορτοκαλί και τα κόκκινα φρούτα, το φοινικέλαιο και τα φυλλώδη λαχανικά. Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει τύφλωση τη νύχτα και διάρροια.

Η βιταμίνη Β!

Ένα σημάδι ότι ένα άτομο έχει έλλειψη βιταμίνης Β είναι όταν η υγεία του μειώνεται σταδιακά. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η βιταμίνη Β είναι υπεύθυνη για πολλές δραστηριότητες στο σύστημα, όπως στο μεταδίδει νευρικές λειτουργίες, διαφοροποιεί τα κύτταρα, ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα των παλμών, την πέψη, τη σύσπαση των μυών, τη λειτουργία του εγκεφάλου, την παραγωγή ενέργειας μέσω διαδικασιών.

Κάποιος που στερείται βιταμίνη Β μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Χρόνια κόπωση
 • Αϋπνία
 • Δυσπεψία
 • Καρδιακές αρρυθμίες
 • Νευρικότητα
 • Παράνοια και φόβο ότι κάτι τρομερό θα συμβεί
 • Εκρήξεις
 • Πόνο
 • Κατάθλιψη
 • Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών

Όταν η έλλειψη της βιταμίνης Β είναι χρόνια, υπάρχουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στα επινεφρίδια.

Η βιταμίνη C!

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Στους ενήλικες, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη C. Η εγκυμοσύνη, η χειρουργική επέμβαση, ο θηλασμός και τα εγκαύματα μπορούν επίσης να αυξήσουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C. Το κάπνισμα αυξάνει την ανεπάρκεια βιταμίνης C μεταξύ 30 και 50%. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις σκορβούτου στα παιδιά, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή το μητρικό τους γάλα δεν έχει αρκετή βιταμίνη C. Υπάρχουν, επίσης παρασκευάσματα για βρέφη που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες.

Για τους ενήλικες, μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη C για μερικούς μήνες μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα, κάτω από το δέρμα και στις αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα της βιταμίνης C για παιδιά περιλαμβάνουν πόνο κατά την κίνηση, απώλεια της όρεξης και ευερεθιστότητα, εκτός από την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των οστών, μπορεί επίσης να προκύψουν αναιμία και αιμορραγία.

Οι εξετάσεις αίματος ανιχνεύει μόνο τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C. Η θεραπεία για το σκορβούτο είναι η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C. Αυτή είναι επίσης η ίδια θεραπεία για όσους πάσχουν από αναιμία.

Η βιταμίνη D!

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή έκθεση στο ηλιακό φως.

Η έλλειψη επηρεάζει το ασβέστιο και προκαλεί ασθενέστερα οστά. Στα παιδιά μπορεί να συμβεί ραχίτιδα ενώ σε ενήλικες οστεομαλακία.

Η ραχίτιδα είναι μια παιδική ασθένεια που ορίζεται ως καχεκτική ανάπτυξη ή παραμόρφωση των οστών. Η οστεομαλακία είναι μία διαταραχή στην οποία τα οστά γίνονται λεπτότερα και εμφανίζεται σε ενήλικες. Ο μυς εξασθενεί και τα οστά γίνονται εύθραυστα. Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση όπου η οστική πυκνότητα μειώνεται και γίνονται πιο εύθραυστα οστά.

Η ραχίτιδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση γάλακτος.

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται επίσης με ευαισθησία σε άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση, ο καρκίνος, η υπέρταση, η σκλήρυνση, ο χρόνιος πόνος, η περιοδοντική νόσο, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

 

Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν αυτές οι ασθένειες είναι να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη δόση των βιταμινών A, B, C και D.

Πίσω →