Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Βιταμίνες7 Υγιεινά τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι η μόνη θρεπτική ουσία που παράγει το σώμα σας όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Πάρα πολλοί άνθρωποι, παρουσιάζουν έλλειψη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, φορούν εξωτερική ηλιοθεραπεία και τρώνε μια δυτική διατροφή χαμηλή σε καλές πηγές αυτής της βιταμίνης. Εάν δεν πάρετε αρκετό ηλιακό φως, η πρόσληψη θα πρέπει να είναι πιο κοντά σε 1.000 IU ανά ημέρα.

Εδώ είναι 7 υγιεινά τρόφιμα που είναι υψηλά σε βιταμίνη D.

1. Σολομός

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D.

Ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το 165% και το 42% των ΕΑΚ, αντίστοιχα.

2. Ρέγκα και σαρδέλες

Η ρέγκα είναι ένα ψάρι που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να σερβιριστεί ωμό, κονσερβοποιημένο, καπνιστό ή τουρσί.

Αυτό το μικρό ψάρι είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D.

Η νωπή ρέγκα του Ατλαντικού παρέχει 1.628 IU ανά μερίδα 3,5 γραμμαρίων

Ωστόσο, η ρέγκα που έχει προστεθεί περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, την οποία καταναλώνουν μερικοί.

3. Λάδι από συκώτι

Το λάδι από συκώτι είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα. Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια, το λάδι από συκώτι μπορεί να είναι το κλειδί για την απόκτηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες πηγές.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D - σε περίπου 450 IU ανά κουταλάκι του γλυκού. Λάδι από συκώτι γάδου είναι επίσης μια φανταστική πηγή βιταμίνης Α, με 90% του RDI σε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού (4,9 ml). Ωστόσο, η βιταμίνη Α μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές ποσότητες.

4. Κονσέρβες τόνου

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν κονσέρβες τόνου λόγω της γεύσης και των μεθόδων εύκολης αποθήκευσης. Είναι επίσης συνήθως φθηνότερη από την αγορά φρέσκου ψαριού. Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει έως και 236 IU βιταμίνης D σε μια μερίδα 3,5 γραμμαρίων (100 γραμμάρια), η οποία είναι σχεδόν το ήμισυ του RDI. Είναι επίσης μια καλή πηγή νιασίνης και βιταμίνης Κ.

5. Στρείδια

Τα στρείδια είναι ένα είδος αχιβάδας που ζει σε αλμυρό νερό. Είναι νόστιμα, χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, μία μερίδα έχει 2-6 φορές την RDI για βιταμίνη Β12, χαλκό και ψευδάργυρο.

6. Γαρίδα

Η γαρίδα είναι ένας δημοφιλής τύπος οστρακοειδών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες πηγές θαλασσινών της βιταμίνης D, οι γαρίδες είναι πολύ χαμηλές σε λιπαρά. Η γαρίδα παρέχει 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν προκαλεί ανησυχία.

7. Κρόκοι αυγών

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε ψάρια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα θαλασσινά δεν είναι η μόνη πηγή βιταμίνης D. Ολόκληρα τα αυγά είναι μια άλλη καλή πηγή, καθώς και ένα θρεπτικό φαγητό. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο άσπρο, το λίπος, οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται κυρίως στον κρόκο. Ένας τυπικός κρόκος αυγού από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε εσωτερικό χώρο περιέχει 18-39 IU βιταμίνης D, το οποίο δεν είναι πολύ υψηλό, ωστόσο τα κοτόπουλα που εκτρέφονται από βοσκότοπους που περιφέρονται έξω από το ηλιακό φως παράγουν αυγά με επίπεδα 3-4 φορές υψηλότερα σε βιταμίνη D.

Πίσω →