Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Βιταμίνες7 συμβουλές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τη βιταμίνη D.

Δεν αρκεί απλώς να απολαύσετε τον ήλιο ή να καταναλώνετε συμπληρώματα βιταμίνης D αλλά πρέπει να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας απορροφά τη βιταμίνη D τη οποία του προσφέρετε.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που απαιτείται από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Λειτουργεί σαν ορμόνη καθώς βοηθά στη ρύθμιση των γονιδίων, βελτιώνει την ανοσία και εμπλέκεται στην απορρόφηση ασβεστίου που απαιτείται για την υγεία των οστών και της σπονδυλικής στήλης.

Ενώ μπορεί να στέκεστε στον ήλιο για 20 λεπτά καθημερινά ή ακόμα και να καταναλώνετε συμπληρώματα βιταμίνης D - η αλήθεια, είναι ότι αυτό δεν εγγυάται ότι το σώμα σας απορροφά τη δόση βιταμίνης D που του  παρέχετε.

Παρακάτω θα βρείτε 6 τρόπους για να σας βοηθήσουν στην διασφάλιση της απορρόφησης της βιταμίνης D:

1. Η ποσότητα της βιταμίνης D στο συμπλήρωμά σας έχει σημασία.

Ό, τι κι αν τρώτε, η ποσότητα έχει σημασία και αυτό ισχύει και για τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Έτσι πρέπει να ελέγξετε τη σωστή δοσολογία αυτών των συμπληρωμάτων με τον γιατρό σας .

2. Ο χρόνος λήψης αυτών των συμπληρωμάτων έχει επίσης σημασία.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και στη συνέχεια είτε πρόκειται για πρωινό, μεσημεριανό είτε για δείπνο. Η λήψη του με φρούτα, τσάι, καφέ ή ενδιάμεσα γεύματα δεν θα αφήσει την απορρόφηση να συμβεί.

3 Εστιάστε και σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D, πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Επιταχύνουν τη διαδικασία απορρόφησης και μειώνουν την πιθανότητα έλλειψης βιταμίνης D.

4.Καταναλώστε υγιή λιπαρά.

Εάν ακολουθείτε μια αυστηρή διατροφή και αποφεύγετε υγιή λιπαρά, τότε η βιταμίνη D δεν θα μπορέσει ποτέ να απορροφηθεί από το σώμα σας. Το λάδι που λαμβάνεται με μέτρο δεν θα σας βλάψει ποτέ. Και επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, χρειάζεται καλά λιπαρά για καλύτερη απορρόφηση.

5. Συμπεριλάβετε εμπλουτισμένα δημητριακά και γάλα στο γεύμα σας.

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το γάλα βοηθούν στην ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D, οπότε πρέπει να τα συμπεριλάβετε και στη διατροφή σας.

6. Διαχειριστείτε το άγχος σας.

Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση άγχους, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που επηρεάζουν το έντερο σας. Το γεγονός ότι η βιταμίνη D απορροφάται στο έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφησή της. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να διαχειριστείτε το άγχος σας και να διατηρήσετε το έντερο υγιές συμπεριλαμβάνοντας τα προβιοτικά στη διατροφή σας.

7.Συμπεριλάβετε τα θαλασσινά στη διατροφή σας.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι σημαντικές ζωικές πηγές βιταμίνης D. Η βιταμίνη D που υπάρχει σε αυτά απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τις φυτικές πηγές

Πίσω →