Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Βιταμίνες6 συμβουλές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τη βιταμίνη D

Δεν αρκεί απλώς να απολαύσετε τον ήλιο ή να καταναλώνετε συμπληρώματα βιταμίνης D αλλά πρέπει να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας απορροφά τη βιταμίνη D τη οποία του προσφέρετε. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που απαιτείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Περισσότερο από μια βιταμίνη λειτουργεί σαν ορμόνη καθώς βοηθά στη ρύθμιση των γονιδίων, βελτιώνει την ανοσία και εμπλέκεται στην απορρόφηση ασβεστίου που απαιτείται για την υγεία των οστών και της σπονδυλικής στήλης. Ενώ μπορεί να στέκεστε στον ήλιο για 20 λεπτά καθημερινά ή ακόμα και να καταναλώνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, η αλήθεια, είναι ότι αυτό δεν εγγυάται ότι το σώμα σας απορροφά τη δόση βιταμίνης D που του  παρέχετε.

Παρακάτω θα βρείτε 6 τρόπους για να σας βοηθήσουν στην διασφάλιση της απορρόφησης βιταμίνης D:

  1. Η ποσότητα βιταμίνης D στο συμπλήρωμά σας έχει σημασία. Ό, τι κι αν τρώτε, η ποσότητα έχει σημασία και αυτό ισχύει και για τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Έτσι πρέπει να ελέγξετε τη σωστή δοσολογία αυτών των συμπληρωμάτων με τον γιατρό σας.
  2. Ο χρόνος λήψης αυτών των συμπληρωμάτων έχει επίσης σημασία. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, είτε πρόκειται για το πρωινό, είτε για το μεσημεριανό είτε για το δείπνο. Η λήψη του με φρούτα, τσάι, καφέ ή ενδιάμεσα γεύματα δεν θα αφήσει την απορρόφηση να γίνει σωστά.
  3. Εστίαση και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D, πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τη βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο και το ψευδάργυρο. Ενισχύουν τη διαδικασία απορρόφησης και μειώνουν την πιθανότητα έλλειψης βιταμίνης D.
  4. Καταναλώστε υγιή έλαια Εάν ακολουθείτε μια αυστηρή διατροφή και αποφεύγετε υγιή λίπη, τότε η βιταμίνη D δεν θα μπορέσει ποτέ να απορροφηθεί από το σώμα σας. Το λάδι που λαμβάνεται με μέτρο δεν θα σας βλάψει ποτέ. Και επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, χρειάζεται υγιές λίπος για καλύτερη απορρόφηση.
  5. Συμπεριλάβετε εμπλουτισμένα δημητριακά και γάλα στο γεύμα σας. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το γάλα βοηθούν στην ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D, οπότε πρέπει να τα συμπεριλάβετε και αυτά στη διατροφή σας.
  6. Διαχειριστείτε το άγχος σας Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση άγχους, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που επηρεάζουν το έντερο σας και την κινητικότητα του. Η βιταμίνη D απορροφάται στο έντερο και ως εκ τούτου η υγεία του εντέρου σας παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφησή του. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να διαχειριστείτε το άγχος σας και να διατηρήσετε το έντερο υγιές συμπεριλαμβάνοντας τα προβιοτικά στη διατροφή σας.

Πίσω →