Το μαγνήσιο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, τον ύπνο, την απόδοση στην άσκηση, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα. Μπορείτε να το πάρετε από ορισμένες τροφές όπως ξηρούς καρπούς και φυλλώδη χόρτα.

Από τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέχρι την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα σας.

Ωστόσο, αν και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα που κυμαίνονται από φυλλώδη χόρτα μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά στη διατροφή τους.

Ακολουθούν 6 βασισμένα σε στοιχεία οφέλη του μαγνησίου για την υγεία και μερικοί απλοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη.

1. Εμπλέκεται σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σας

Περίπου το 60% του μαγνησίου στο σώμα σας βρίσκεται στα οστά, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στους μύες, τους μαλακούς ιστούς και τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του αίματος.

Ένας από τους κύριους ρόλους του είναι να δρα ως συμπαράγοντας - βοηθητικό μόριο - στις βιοχημικές αντιδράσεις που εκτελούνται συνεχώς από τα ένζυμα. Συμμετέχει σε περισσότερες από 600 αντιδράσεις στο σώμα σας,

 όπως:

  • Δημιουργία ενέργειας: μετατροπή της τροφής σε ενέργεια
  • Σχηματισμός πρωτεΐνης: δημιουργία νέων πρωτεϊνών από αμινοξέα
  • Συντήρηση γονιδίων: βοηθά στη δημιουργία και επιδιόρθωση DNA και RNA
  • Μυϊκές κινήσεις: βοηθούν στη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση
  • Ρύθμιση του νευρικού συστήματος: ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα

2. Μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο μαγνήσιο κατά τη διάρκεια της άσκησης παρά όταν ξεκουράζεστε, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Το μαγνήσιο βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα στους μυς σας και στην απόρριψη του γαλακτικού οξέος, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της άσκησης και να προκαλέσει κόπωση.

3. Μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Μια ανασκόπηση του 2020 πρότεινε ότι το άγχος μπορεί να μειώσει το μαγνήσιο, αυξάνοντας την ευαισθησία στο στρες και την κατάθλιψη.

Επιπλέον, η συμπλήρωση με αυτό το μέταλλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Σε μια μικρή μελέτη 8 εβδομάδων, η λήψη 500 mg μαγνησίου ημερησίως οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης σε άτομα με ανεπάρκεια σε αυτό το μέταλλο.

4. Μπορεί να υποστηρίξει υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 48% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο μαγνήσιο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, τα συμπληρώματα μαγνησίου συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια άλλη ανασκόπηση ανέφερε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου βελτίωσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

5. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή και δυνατή.

Μια ανασκόπηση  δείχνει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα οποία μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μια άλλη ανασκόπηση συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη μαγνησίου με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν οτι  τα συμπληρώματα μαγνησίου βελτίωσαν πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων τριγλυκεριδίων, LDL (κακής) χοληστερόλης, HDL (καλής) χοληστερόλης και συστολικής αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα με ανεπάρκεια

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

6. Διαθέτει αντιφλεγμονώδη οφέλη

Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις.

Μια ανασκόπηση 11 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μείωσαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής, σε άτομα με χρόνια φλεγμονή.

Άλλες μελέτες αναφέρουν παρόμοια ευρήματα, που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν την CRP και άλλους δείκτες φλεγμονής, όπως η ιντερλευκίνη-6.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες συνδέουν την ανεπάρκεια μαγνησίου με το αυξημένο οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη φλεγμονή.

 

 

Πίσω →