Μπορεί να έχετε συσχετίσει τη βιταμίνη Ε με την υγεία του δέρματος, αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για εσάς; Το έχετε δει πιθανότατα σε πολλές ετικέτες τροφίμων, καθώς και σε τοπικά προϊόντα περιποίησης δέρματος, τα οποία μας λένε ότι έχει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά οφέλη. Η βιταμίνη Ε δεν είναι μόνο σημαντικό μέρος της υγείας του δέρματος, αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, την όραση, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και την ανοσολογική υγεία, μαζί με πολλά άλλα οφέλη.

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε είναι το κοινό όνομα για μια ομάδα οκτώ ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, παρόλο που η φυσική μορφή της βιταμίνης υπάρχει σε οκτώ χημικές παραλλαγές, είναι κυρίως η μορφή άλφα ή α-τοκοφερόλης που ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες και είναι η πιο βιοδιαθέσιμη. Επομένως, όλες οι αναφορές εδώ στη βιταμίνη Ε είναι της α-τοκοφερόλης. Στο ανθρώπινο σώμα, η βιταμίνη Ε δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι συχνή σε τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, ψάρια και πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος συχνά το περιέχουν και τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε είναι επίσης ένας συνηθισμένος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα αυτού στο σώμα.

Ως αντιοξειδωτικό, η α-τοκοφερόλη βοηθά στον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προέρχονται από καπνό, άμεσο ηλιακό φως, ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες εξωτερικές πηγές, αν και ανεξάρτητα από την πηγή, προκαλούν κυτταρική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της οξειδωτικής βλάβης στο DNA του κυττάρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, καρδιακές παθήσεις, αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Άλλες λειτουργίες αυτής της βασικής βιταμίνης είναι η συμμετοχή της στην ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας και βοηθά επίσης στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων για την αναστολή της πήξης των αιμοπεταλίων, καθώς και την αποτροπή της προσκόλλησης των συστατικών των αιμοσφαιρίων στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων.

Τα οφέλη της είναι:

1. Υγεία του δέρματος.

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας και η φροντίδα του ξεπερνά απλώς τον καθημερινό καθαρισμό. Όπως και στο υπόλοιπο σώμα, η βιταμίνη Ε λειτουργεί για την πρόληψη της βλάβης των ελευθέρων ριζών στο δέρμα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Δεδομένου ότι λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης ένωση, η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη του πρηξίματος του δέρματος και του οιδήματος. Αυτό βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητά του και την ομαλή του εμφάνιση, αν και καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα βιταμίνης Ε του δέρματος μειώνονται.

2. Υγεία της καρδιάς.

Για όσους βρίσκονται υπό υψηλό οξειδωτικό στρες, η α-τοκοφερόλη μπορεί να παρέχει προστασία στην καρδιά, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι διαβητικοί ή σε αιμοκάθαρση.

3. Ωχρά κηλίδα.

Όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με βιταμίνη C, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, έχουμε μείωση κατά 25% στον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας (AMD) που σχετίζεται με την ηλικία όταν συμπληρώνεται καθημερινά με α-τοκοφερόλη.

4. Βελτίωση της αρθρίτιδας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις στους ανθρώπους τόσο σε ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της κίνησης μετά από 6 εβδομάδες.

5. Ανοσοποιητική υγεία.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ανοσολογική απόκρισή μας μειώνεται, κάτι που μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω της χρήσης βιταμίνης Ε. Σε μια σειρά μελετών, προτάθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένους τα άτομα μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική τους απάντηση. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε τροφές μπορεί να βελτιώσει την κυτταρική ανοσία προκαλώντας υψηλότερη διαφοροποίηση στα ανώριμα Τ κύτταρα .

6. Ισορροπία ορμονών.

Η βιταμίνη Ε έχει ιδιότητες οιστρογόνου και προγεστερόνης που δρουν σε συνεργασία τόσο με τις ορμόνες των ωοθηκών όσο και με την τεστοστερόνη. Αυτό καθιστά τη βιταμίνη Ε ως έναν πραγματικό παράγοντα αντιγονιμότητας. Στην πραγματικότητα, καθορίστηκε ότι η βιταμίνη Ε βελτίωσε τη γονιμότητα τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ζώα, καθώς και στην προστασία των εμβρύων και των εμβρύων από το θάνατο.

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε.

Ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας που θα βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης Ε , όπως:

  1. Αβοκάντο
  2. Ηλιόσποροι
  3. Σπόροι κολοκύθας
  4. Αμύγδαλα
  5. Σπανάκι
  6. Φρέσκος σολομός ή πέστροφα
  7. Γλυκές κόκκινες πιπεριές
  8. Μάνγκο
  9. Φουντούκια
  10. Ελαιόλαδο

Πίσω →