Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Βιταμίνες5 πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της βιταμίνης C.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως L-ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται φυσικά σε διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων φρούτων και λαχανικών, όπως κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Επειδή το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει τη βιταμίνη C από μόνο του, θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται από τροφές ή συμπληρώματα.

5 πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της  βιταμίνης C

Η λήψη αρκετής βιταμίνης C στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών καταστάσεων υγείας. Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιταμίνη C από εμπειρογνώμονες και έρευνες.

Υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη C ωφελεί την υγεία της καρδιάς επειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Επιθέσεις ουρικής αρθρίτιδας

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στον ορό στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθροίτιδας που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας.

Ανοσολογική Λειτουργία

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα μας από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Σε περίσσεια, τα μόρια ελεύθερων ριζών συσσωρεύονται σε οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες. Εκτός από την προστασία από το οξειδωτικό στρες, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού και στην ενίσχυση του φυσικού φραγμού του δέρματος.

Υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση του δέρματος και να αυξήσει την ελαστικότητα του δέρματος, σημειώνει ο Δρ Paulvin. Στην πραγματικότητα, χάρη στην ικανότητά της να δρα ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C, τόσο σε διαιτητική όσο και σε τοπική μορφή, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους (UV).

Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνο , ένα βασικό συστατικό του δέρματος. Καθώς μεγαλώνετε, η παραγωγή κολλαγόνου τείνει να μειώνεται, με αποτέλεσμα ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Απορρόφηση Σιδήρου

Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, ενός τύπου σιδήρου που βρίσκεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα. Αυτή η ενισχυμένη απορρόφηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, η οποία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, χλωμό δέρμα και κρύα χέρια ή πόδια.

Πίσω →